Als alles naar wens gaat zullen zij 1 december aanstaande hun echte dienst aantreden. Tot dan volgt een training opdat zij de ‘kneepjes’ van het vak door-en-door kennen en er is vanzelfsprekend ook een cursus Italiaans.
Aansluitend gaat het naar een vervolgcursus bij de politie in Zwitserland. Daar staan psychologie en recht op het program, maar ook: eerste hulp, schietlessen, tactische omgang en een veiligheidstraining. Medio november keren de recruten in het Vaticaan terug om daar de opleiding af te ronden.
De 14 recruten zijn afkomstig uit de Kantons Sankt Gallen (4), Wallis (3), Thurgau (2) en Bern (1), Freiburg (1), Zürich (1), Aargau (1) en Schwyz (1). De eedaflegging van de nieuwe gardisten zal plaatsvinden op 6 mei, de Gedenkdag van “Sacco di Roma”. Tijdens de plundering van Rome in 1527 door Duitse, Spaanse en Italiaanse huurlingen verloren 147 van de in totaal 189 gardisten hun leven.
Koningen en ook andere vorsten hebben vanaf de late middeleeuwen Zwitserse huursoldaten geworven. Deze mannen golden als voorbeeldige soldaten en zij waren trouw aan hun (betalende) meester en hadden geen band met het (vaak oproerige) volk. Een Zwitserse Garde werd aangeworven voor de Paus en voor de koning van Frankrijk maar ook de Oranjes hadden Zwitserse hellebaardiers in dienst. De Zwitsers waren trouw zo lang zij betaald werden; daaraan ontleent het Nederlands het gezegde “geen geld; geen Zwitsers” een vertaling van het Franse “point d’argent, point de Suisse”. Heden ten dage is er nog één Zwitserse Garde in functie, in vaticaanstad.
De Pauselijke Zwitserse Garde (in het Italiaans: Guardia Svizzera Pontificia) is de pontificale bewakingseenheid van Vaticaanstad. Hij bestaat uit Zwitserse Roons-Katholieke vrijwilligers, die minstens 174 cm lang en tussen de 19 en 30 jaar oud zijn. Zij dienen minimaal twee jaar in het korps, wonen tijdens die periode in de kazerne en hebben gedurende deze jaren de Vaticaanse nationaliteit. Ze hoeven niet celibatair te leven, maar om te mogen trouwen moeten zij minstens drie jaar gediend hebben en zich willen vastleggen voor nogmaals drie jaar. Het salaris is niet hoog (in 2004 ongeveer € 1100), maar daarbij zijn kost en inwoning gratis, evenals medische verzorging. Verder betalen de gardisten geen inkomstenbelasting en krijgen veel kortingen op uitgaven voor levensonderhoud. De garde bestaat uit 120 officieren en soldaten.
Foto: Pixabay