-Bonn- Vorig jaar verlieten 402 694 Duitsers de Rooms-katholieke kerk. De Duitse bisschoppenconferentie maakte deze cijfers vanochtend bekend in Bonn.
Een schrale troost voor de Rooms katholieke bisschoppen: het aantal aftredenden in 2023 lag onder het niveau van 2022. De kerk verloor toen ruim 520.000 leden.
De kerkleiding probeerde vanochtend nog lichtpuntjes te zien door te melden dat de trend dalend is, maar men gaf toe dat het totale aantal nog steeds erg hoog is. “In dat opzicht is de vreugde gedempt.”
Een kwart van de mensen die vertrokken, woont in de overwegend katholieke deelstaat Beieren. In totaal verlieten daar 106.663 mensen de kerk. Dit aantal is ook lager dan in 2022, toen de katholieke kerk in de Vrijstaat Beieren in één jaar tijd een record van 153.586 ontslagen registreerde.
Ook Duitse protestanten verlaten kerk
Kerkverlating is niet alleen een zorg voor de Rooms-katholieke bisdommen in Duitsland. Ook de protestantse kerk verliest op dramatische wijze leden. In 2023 vertrokken 380.000 mensen. Dat maakte de protestantse kerk in Duitsland (EKD) vorige maand bekend. Het aantal was vergelijkbaar met vorig jaar.
De reden voor kerkverlating naast overlijden, zijn overstap naar andere religieuze bewegingen zoals evangelicale stromingen en pinksterbewegingen, hier is de reden de moderne kerkdienst met eigentijdse muziek. Een andere reden van kerkverlating is de financiële. Duitsland kent het systeem van kerkbelasting, afhankelijk van de deelstaat betaalt een Duitser tussen 6-8 procent van zijn/haar jaarinkomen aan kerkbelasting, een verplichting. Wie van deze – voor velen dure- verplichting af wil, dient zich uit te schrijven. De grootste groep uitschrijvers is terug te vinden in de groep die de kerk wil moderniseren en maar geen voortgang ziet. Hoewel de bisschoppen in meerderheid wel willen, zij hebben zelfs een eigen synode, naast die van Rome.
Veel Duitsers vinden de liturgie niet meer van deze tijd en willen een moderne eigentijdse viering. Ook het feit dat de vrouw een tweederangs functie heeft in de kerk ergert veel Duitsers. Het celibaat zien de meeste Duitsers als achterhaald. Het misbruikschandaal en de zwijgcultuur sinds 2010 laat nog steeds sporen na. Duitsland kent een grote katholieke moderniseringsbeweging, onder de naam Maria 2.0. Ook de meerderheid van de Duitse bisschoppen wil veranderingen en stuit op felle tegenstand vanuit Rome. In Vaticaanstad wordt door steeds meer geestelijken openlijk de angst geuit voor een Duits schisma.