- Consumptie van rood en bewerkt vlees leidt tot verhoogd risico op diabetes type 2
- Bevindingen ondersteunen aanbeveling om inname van vlees te beperken
-Brussel- De consumptie van verwerkt en onbewerkt rood vlees leidt tot een hoger risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit een onderzoek bij twee miljoen deelnemers dat is verschenen in The Lancet.
Alhoewel er al eerder een vermoeden was over de link tussen rood vlees en een verhoogd risico op de ontwikkeling van diabetes type 2, waren de resultaten daarover wisselend en niet definitief.
Daar lijkt nu verandering in te komen, want onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben een duidelijk verband ontdekt tussen de consumptie van rood en bewerkt vlees en een verhoogd risico op diabetes type 2. “Deze bevindingen ondersteunen de aanbevelingen om de inname van vlees te beperken om het aantal ziektegevallen te verminderen”, reageert onderzoeker Nita Forouhi.
Twee plakjes ham
Het blijkt dat het eten van slechts 50 gram bewerkt vlees per dag, wat overeenkomt met twee plakjes ham, al samenhangt met een 15 procent hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 in de komende tien jaar.
De dagelijkse consumptie van 100 gram onbewerkt rood vlees, denk aan een kleine biefstuk, werd geassocieerd met een 10 procent hoger risico op diabetes type 2. “Ons onderzoek biedt het meest uitgebreide bewijs tot nu toe van een verband tussen het eten van bewerkt vlees en onbewerkt rood vlees en een verhoogd toekomstig risico op diabetes type 2”, aldus Forouhi.
Kip & co
Gevogelte zoals kip, kalkoen en eend worden vaak beschouwd als gezondere alternatieven voor bewerkt of onbewerkt rood vlees. Maar ook voor deze vleessoorten vonden de onderzoekers een verband tussen het dagelijks eten van 100 gram gevogelte en een 8 procent hoger risico op diabetes type 2.
Bij verder onderzoek bleek de link tussen gevogelte en diabetes type 2 minder sterk, terwijl de verbanden tussen bewerkt vlees en onbewerkt vlees met diabetes type 2 wel hetzelfde bleven. “Hoewel onze bevindingen meer gedetailleerd bewijs bieden over de relatie tussen het eten van gevogelte en diabetes type 2 dan eerder beschikbaar was, blijft de link onzeker en is verder onderzoek nodig”, zegt Forouhi.
Hoge Gezondheidsraad
De consumptie van vlees en charcuterie is de afgelopen decennia enorm toegenomen en de inname van vleeswaren overschrijdt in veel landen de maximale aanbevolen hoeveelheid.
In België raadt de Hoge Gezondheidsraad volwassenen aan om maximaal 300 gram rood vlees en 30 gram bewerkt vlees per week te eten.
‘Rood vlees’ is rund- en varkensvlees en vlees van geiten, schapen en paarden. Met bewerkt vlees bedoelt men vlees dat is geconserveerd via roken, (vries)droging, zouten of door de toevoeging van additieven, zoals bijvoorbeeld bacon, salami, worst of ham.
Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling in 2014 is de totale vleesconsumptie van de Belgen te hoog. Gemiddeld eet de Belg in totaal 111 gram vlees per dag, waarvan 63 gram bewerkt vlees (inclusief hamburgers, worst en vleeswaren).