Polen: Geen versoepeling abortuswet

Leestijd: 2 minuten

Zaterdag 13 juli 2024 ~08:42 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA ~ Beeld: MB[/su_heading]

 -Warschau- Een nipte meerderheid in het Poolse parlement heeft wetgeving verworpen die de strenge anti-abortuswetten in het land zou moeten versoepelen.

De abortuswetgeving in Polen is een van de strengste van Europa. Abortus werd in 2021 in bijna alle gevallen verboden. De regering van Donald Tusk wil de strenge wetgeving van de vorige rechtse regering terugdraaien, maar slaagde daar dus niet in. Enkele leden van de pro-Europese meerderheid hebben meegestemd met de uiterst rechtse oppositie. Hulp bieden bij abortus blijft zo strafbaar met gevangenisstraffen tot drie jaar.

Nieuwe regering

In oktober vorig jaar kwam in Polen een nieuwe pro-Europese regering aan de macht. De liberale partij van premier Donald Tusk is de grootste Poolse regeringspartij. Zijn regering beloofde om abortus opnieuw toe te laten. Maar in een stemming op vrijdagnamiddag werd de nieuwe wet nipt weggestemd, met 215 parlementsleden voor en 218 tegen.

Een aantal afgevaardigden van Tusks kleine centrumrechtse coalitiepartner, de Poolse Volkspartij, stemde namelijk tegen het voorstel, samen met de voltallige uiterst rechtse oppositie. De stemming zorgde voor een staande ovatie van PiS-parlementsleden. “Het leven en de grondwet overwint”, schrijft PiS-parlementslid Bartłomiej Wróblewski op X.

In 2021 werd abortus in vrijwel alle gevallen verboden. Het afbreken van een zwangerschap is alleen toegestaan bij verkrachting, incest of als het leven of de gezondheid van de vrouw in gevaar is. In 2022 werden volgens het ministerie van Volksgezondheid in Poolse ziekenhuizen 161 abortussen uitgevoerd.

Ook president Duda ligt dwars. Die zei deze week dat hij de nieuwe wetten nooit zou ondertekenen, omdat abortus voor hem “het vermoorden van mensen” betekent.