Aantal christenen groeit astronomisch in Noord-Nigeria

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 8 april 2025 – 04:12 uur – Bron: Redactie Kerk/ACN/Rene van der Veer – Beeld: MB

-Abuja- Christenen in Noord-Nigeria hebben te maken met veel ontberingen. De combinatie van jihadistische activiteiten, criminaliteit en onderlinge rivaliteit onder de vele stammen vormen een directe bedreiging voor hun veiligheid en levens. Deze situatie wordt nog verergerd door de invoering van de shariawetgeving in veel regio’s. Ondanks alles, zegt bisschop Habila Daboh van Zaria (foto kop), “groeit het aantal christenen in Noord-Nigeria astronomisch.”

In een interview met Kerk in Nood legt de bisschop uit dat missionarissen sinds de koloniale tijd werden ontmoedigd om in het overwegend islamitische noorden te werken. Toen het christendom echter in de regio begon ‘op te rukken’, heerste er harmonie. De recente toestroom van fundamentalistische ideeën binnen een deel van de moslimgemeenschap heeft de sfeer echter verslechterd.

“Wij zijn opgegroeid met verschillende etnische groepen”, zegt de bisschop, die oorspronkelijk uit de regio komt. “Het leven ging zijn normale gang. Wij deelden het kerstmaal met de moslims en tijdens hun feesten deelden zij hun eten met ons. Wij aten samen, speelden voetbal, gingen naar dezelfde markten en doken in dezelfde rivieren. Toen kwamen de extremisten, die beweerden dat als je geen moslim bent, je niet zou moeten leven en dat is waar het leven voor christenen steeds meer ondraaglijk werd, en daar komen de huidige spanningen vandaan,” aldus bisschop Daboh.

“Extremisten geloven dat we niet in deze regio horen te zijn, en omdat ze ons zien groeien, zien ze ons als een bedreiging voor de moslimgemeenschap,” zegt de bisschop, die zich een paradoxaal voorval uit 2020 herinnert, toen vier van zijn seminaristen werden ontvoerd. Drie van hen werden uiteindelijk vrijgelaten, maar één, Michael Nnadi, werd vermoord.

Angst

Destijds werd er gespeculeerd dat de seminaristen uit angst hun roeping zouden opgeven: “Vreemd genoeg gebeurde het tegenovergestelde, want veel jonge mannen begonnen zich aan te melden voor het seminarie”, zegt hij. “Zij wilden priester worden. Als wij ze naar hun motieven vragen, antwoorden zij dat zij over Jezus Christus willen preken, om mensen te vertellen dat Jezus een man van vrede was die vrede en liefde predikte. Zij willen priester worden om het Evangelie van liefde aan de hele wereld te verkondigen.

Ondanks de spanningen hebben wij vurige gelovigen die geïnteresseerd zijn in het christendom. Dat is de reden waarom het christendom zo floreert in Noord-Nigeria. Het groeit. Mensen willen liefde prediken. Zij willen vrede prediken. Zij willen dat mensen weten dat jouw buurman jouw buurman is. Hij behoort misschien niet tot dezelfde stam als jij en hij deelt jouw religie niet, maar dat betekent niet dat hij niet jouw naaste is en jij niet zijn naaste. Dat is het Evangelie van Christus.

Honger naar onderwijs

Terwijl de meest extremistische jihadistische groeperingen, zoals Boko Haram, radicaal gekant zijn tegen elke vorm van westers onderwijs, benadrukt de bisschop van Zaria dat christenen onderwijs willen: “Mijn volk hongert naar onderwijs”, beweert de bisschop. Met onderwijs weten zij wat goed en wat fout is. Om deze reden vertelt bisschop Daboh aan ACN dat hij gelooft dat, ondanks de constante bedreigingen en de vele christenen die ontheemd leven, zijn kudde geluk zal vinden te midden van ontberingen.

“Mijn volk is een gelukkig volk. Ondanks de moeilijkheden, hun armoede en vervolging, blijft mijn volk een gelukkig volk,” verzekert de prelaat. “Zij zijn gelukkig omdat zij Christus hebben.”