De situatie in Haïti verslechtert met de recente aanval op een ziekenhuis en klooster van de Missionarissen van Liefde. Een aanval op het klooster en een aangrenzend ziekenhuis in Haïti “laat zien hoe wanhopig het land is”, zegt aartsbisschop Thomas G. Wenski van Miami in een radiogesprek.
In de nacht van 26 oktober plunderden leden van gewapende bendes een klooster en ziekenhuis van de Missionarissen van Liefde in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, en staken het vervolgens in brand.
Geen van de zusters raakte gewond omdat de politie de nonnen weken eerder had geadviseerd het terrein te verlaten vanwege de toenemende botsingen tussen bendes in de buurt van het klooster. Het ziekenhuis, gelegen in de wijk Bas Delmas in Port-au-Prince, bood jaarlijks gratis medische zorg aan ongeveer 1.500 ziekenhuispatiënten en 30.000 poliklinische patiënten.
Aartsbisschop Wenski, die vloeiend Haïtiaans Creools spreekt en wiens aartsbisdom de thuisbasis is van een grote, al lang bestaande Haïtiaanse gemeenschap in Florida, vertelt dat hij de zusters eerder had bezocht op verschillende van hun locaties in Haïti.
Medische zorg
Een lid van de Haïtiaanse gemeenschap van de zusters, die er de voorkeur aan geeft anoniem te blijven, vertelde aan dagblad ‘Miami Herald’ dat tijdens de aanval ‘veel huizen in brand waren gestoken’. “Mensen moesten hun huizen verlaten en raakten alles kwijt”. “Dit conflict duurt al een hele tijd, maar niemand dacht dat er een aanval zou komen op het huis van de zusters, omdat iedereen in de buurt wist hoeveel profijt ze hadden voor de armen in het gebied, vooral in termen van gratis medische zorg.”
Volgens verschillende berichten in de media zijn artikelen uit het ziekenhuis van de zusters – waaronder medische benodigdheden, voedsel en bedden – op de zwarte markt van de stad te koop aangeboden.
Ooggetuigen berichten dat het klooster van de Missionarissen van Liefde werd aangevallen door de leider van een bende, Jimmy “Barbecue” Chérizier, een voormalige Haïtiaanse politieagent die beweert een gewapende revolutie in Haïti te leiden en die door zowel de Verenigde Staten alsook de VN wegens vermeende schendingen van de mensenrechten wordt beschuldigd.
Geweld
Het geweld “verspreidt zich door het hele land” en “de bendes zijn uit de hand gelopen”, zegt pater Hagan, die in 1986 de non-profitorganisatie Hands Together oprichtte om educatieve, pastorale en humanitaire ontwikkeling te bieden in Cité Soleil, de grootste en armste sloppenwijk van Haïti.
Pater Hagan vat de situatie in het land kort samen: “Ër is niemand die het volk van Haïti beschermt, dat al enkele jaren een grote instabiliteit in het regeringsleiderschap ervaart. Ongeveer 5,4 miljoen Haïtianen worden geconfronteerd met acute voedselonzekerheid als gevolg van gewapend bendegeweld”.
“Het land is volkomen ziek” en de bevolking “uitgeput”, zegt aartsbisschop Max Leroy Mésidor van Port-au-Prince, voorzitter van de Haïtiaanse bisschoppenconferentie, na het bloedbad dat een bende in de stad Pont-Sound had aangericht op 3 oktober, iets meer dan 90 kilometer ten noorden van Port-au-Prince, waarbij minstens 115 mensen omkwamen en meer dan 6.000 ontheemden raakten. Die aanval wordt beschouwd als de ergste in de recente geschiedenis van Haïti.
Pater Hagan betreurt de ineffectiviteit van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Haïti, die in oktober 2023 opdracht gaf voor het sturen van ongeveer 410 Keniaanse soldaten om het geweld te beteugelen, een missie die op 30 september door de VN met nog een jaar werd verlengd. “Deze Keniaanse soldaten hebben het vliegveld niet eens verlaten”, zegt pater Hagan. “Het is bijna een grap.”