Genadeloos en zonder afscheid van bed gelicht
[su_heading]Maandag 15 juli 2024 ~12:32 uur ~ Bron: Redactie Binnenland/Mediahuis/Inlia ~ Beeld: MB[/su_heading]
-Emmen- Afgelopen weekeinde werd geprotesteerd tegen de dreigende uitzetting, vandaag maandag 15 juli, van een gezin met drie minderjarige kinderen naar Oezbekistan. Na meer dan 10 jaar verblijf in Nederland is het gezin afgelopen woensdag in alle vroegte en met grof geweld door de politie van bed gelicht en opgesloten in het Detentiecentrum Zeist.
Het gezin bestaat uit de ouders, een volwassen zoon (20) en drie minderjarige dochters, waarvan de oudste (13 jaar) nog maar 3 jaar was toen ze Oezbekistan ontvluchtten en de jongste twee (10 en 2 jaar) in Nederland zijn geboren en opgegroeid.
Zonder afscheid van bed gelicht
Het gezin verblijft al meer dan 10 jaar in Nederland en woont al acht jaar in de gezinslocatie van het COA in Emmen. Hun asielverzoek is afgewezen en de Dienst Terugkeer & Vertrek wil hen vandaag uitzetten naar Oezbekistan. Zij zijn woensdagmorgen door geüniformeerde politieagenten in alle vroegte uit hun bed getrokken en naar het Detentiecentrum in Zeist gebracht. Door deze handelwijze hebben zij van niemand afscheid kunnen nemen: klasgenoten, vrienden, leden van de voetbalclub en de dansschool.
Kinderrechtenschending
Jurist Martin Vegter van Defence for Children maakt zich ernstige zorgen om het gezin: “Het is ontzettend schadelijk voor kinderen om te worden uitgezet naar een vreemd land na een jarenlang verblijf in Nederland. (…) Het is nog schadelijker dat zij voorafgaand aan de uitzetting eerst met hun ouders zijn opgesloten in het detentiecentrum. Detentie van kinderen op basis van hun vreemdelingenrechtelijke status is een kinderrechtenschending en zou niet moeten plaatsvinden. Dat zegt ook het VN Kinderrechtencomité. Deze kinderen worden op deze manier extra beschadigd.”
Uitzetting schadelijk na vijf jaar
Nederland heeft in 1995 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind getekend. Een van de belangrijkste artikelen uit dat verdrag is art. 3 dat bepaalt dat ‘bij alle maatregelen die kinderen betreffen (…) de belangen van het kind de eerste overweging vormen’. Een soortgelijke bepaling is ook opgenomen in het Handvest van de Grondrechten van de EU (2000; art. 24 lid 2 inzake de rechten van het kind).
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het uitzetten van kinderen naar een land dat zij niet kennen na meer dan vijf jaar verblijf in Nederland zeer schadelijk is voor hun ontwikkeling. Juist om die reden kende Nederland een aantal jaren geleden een Kinderpardon-regeling, die echter nooit structureel is geworden. Daardoor valt dit gezin daar niet onder en is ook te verwachten dat in de nabije toekomst nog meer gewortelde kinderen buiten de boot vallen.
Handtekeningen, wake en petitie
Zaterdag 13 juli om 12 uur voeren leden van de dansschool waar het oudste meisje van het gezin al 7 jaar danst actie in het centrum van Emmen om handtekeningen op te halen.
Zondagmiddag 14 juli om 15.30 uur is er een extra wake bij het Detentiecentrum Kamp van Zeist, georganiseerd door de kerken uit Zeist, Soesterberg en omgeving die daar ook iedere eerste zondag van de maand waken uit protest tegen het opsluiten van vreemdelingen.
Op internet is inmiddels een petitie gestart.
Meer informatie:
Bericht op de website van kinderrechtenorganisatie Defence for Children d.d. 11 juli 2024
Het bericht ‘Ariana moet na 10 jaar weg uit Nederland‘, uitgezonden door het NOS Jeugdjournaal op donderdag 11 juli 2024
Het bericht ‘Ariana woont 9 jaar in Nederland, maar weet niet of ze mag blijven‘, uitgezonden door het NOS Jeugdjournaal op 13 februari 2023
Aanvulling:
Tweede Kamerlid Kati Piri (GroenLinks/PvdA) heeft zojuist schriftelijke vragen over de detentie en uitzetting van het gezin gesteld aan minister Faber van Asiel en Migratie.