“De meisjes en jongens in Afghanistan worden niet alleen van hun jeugd beroofd, maar ook van hun toekomst.”
Nadat de Taliban op 15 augustus vorig jaar aan de macht kwam, werd de internationale (financiële) hulp ingetrokken, stortte het banksysteem in en brak de economische crisis uit. Alsof dat nog niet genoeg ellende was, brak ook nog eens de ergste droogte in 30 jaar uit.
Met honger naar bed
Volgens ‘Save the children’ kunnen ongeveer 97 procent van de 1450 ondervraagde gezinnen hun kinderen niet voldoende voeden. Bijna 80 procent van de ondervraagde kinderen gaf aan de afgelopen maand met honger naar bed te zijn gegaan.
“Ouders moeten toekijken hoe hun kinderen verhongeren”, zegt Ashing, president van ‘Save the Children’. Zij was zelf ter plaatse in Afghanistan en rapporteerde over een vrouw die vier kinderen verloor aan ondervoeding. “De ouders hebben zelf niets meer”, zegt Ashing.
Een meisje (15) uit het noorden van het land beschrijft haar lot: “Mijn broer wordt midden in de nacht wakker en huilt van de honger.” Het gezin moest het huis uit omdat zij de huur niet meer kunnen betalen. Een aanbod van de verhuurder: Hij wilde een van de broers en zussen (!) kopen – maar de ouders weigerden.
Niet naar school
Net als het 15-jarige meisje kan een-derde van alle kinderen in Afghanistan niet naar school gaan – de meerderheid van hen zijn meisjes. In plaats daarvan moeten zij werken om het gezin te onderhouden. De Taliban verbieden meisjes om na de middelbare school naar school te gaan.
Sommige meisjes worden ook gedwongen te trouwen om het voortbestaan van het gezin te verzekeren. Meer dan een op de 20 meisjes (5,5 procent) treft dit lot, volgens een rapport van ‘Save the Children’.
De gevolgen van dit lijden: 26 procent van de meisjes en 16 procent van de jongens vertoont tekenen van depressie. Zij maken zich zorgen en hebben nachtmerries. Veel dingen waar zij vroeger gelukkig van werden, zijn nu niet meer mogelijk, zeker niet voor meisjes.
“Wat er in Afghanistan gebeurt, is niet alleen een humanitaire crisis – het is een ramp voor de kinderrechten”, zegt Chris Nyamandi, landendirecteur van Save the Children in Afghanistan.
“In het afgelopen jaar is het leven voor kinderen echt zwaar geworden en meisjes zijn de grootste slachtoffers”, aldus ‘Save the Children’. Volgens de hulporganisatie is ook de internationale gemeenschap verantwoordelijk. “Als de wereld niet onmiddellijk humanitaire fondsen verstrekt en een manier vindt om de economie te ondersteunen en het banksysteem nieuw leven in te blazen, zullen meer meisjes en jongens van hun kindertijd worden beroofd”, aldus ‘Save the Children’