- The Lancet: Hiv-infecties gedaald van 2,1 miljoen naar 1,7 miljoen sinds 1995
- Afrika loopt op kop, risico op infectie is er sterk gedaald
- Maar in Centraal- en Oost-Europa en Centraal-Azië is het risico toegenomen
-Brussel- Afrika ten zuiden van de Sahara leidt de wereld wat betreft de strijd tegen hiv/aids, blijkt uit nieuwe cijfers in The Lancet. Maar de doelstelling om besmettingen met 90 procent terug te dringen tegen 2030, is niet in zicht.
Is de strijd tegen aids een succes? Het antwoord op die vraag is complex, blijkt uit de resultaten in 204 landen in The Lancet. Globaal gezien is er zeker sprake van vooruitgang: tussen 2010 en 2021 daalde het aantal hiv-infecties van 2,1 miljoen naar 1,7 miljoen en daalden ook de sterfgevallen, van 1,2 miljoen naar 718.000.
Afrika voorop
Maar die globale cijfers verbergen grote regionale verschillen. Voor Afrika ten zuiden van de Sahara kleuren de cijfers wel groen: de regio slaagt erin nieuwe hiv-infecties en sterfgevallen sterk terug te dringen. De gemiddeld Afrikaan loopt nu 60 procent minder kans om hiv te krijgen dan tijdens de piek in 1995.
Maar in Centraal- en Oost-Europa, en in Centraal-Azië is het risico net toegenomen sinds 1995: van 0,4 naar 2,8 procent.
“De wereld heeft een opmerkelijke vooruitgang geboekt om het aantal nieuwe hiv-infecties en het aantal slachtoffers te verminderen, maar er zijn nog steeds uitdagingen die overwonnen moeten worden”, zegt arts Hmwe Kyu, hoogleraar bij het Institute For Health Metrics and Evaluation (IMHE). “Nog altijd meer dan een miljoen mensen per jaar lopen een hiv-infectie op, en van de 40 miljoen mensen die met hiv leven, krijgt nog altijd een kwart geen behandeling.”
VN-doelen
Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, ligt de wereld niet op koers om de VN-doelstelling tegen 2030 te halen en het aantal nieuwe gevallen met 90 procent terug te dringen.
Volgens de prognose in The Lancet zullen nieuwe besmettingen en sterfgevallen blijven afnemen, maar zijn er ook stijgingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daar is maar twee derde van de mensen met hiv op de hoogte van zijn of haar besmetting, en heeft maar de helft toegang tot antiretrovirale geneesmiddelen.
Volgens de prognose zal het totale aantal mensen dat met hiv leeft pieken tot 44,4 miljoen in 2039 en vervolgens geleidelijke dalen tot 43,4 miljoen mensen in 2050.