-Vaticaanstad- Het afscheid van de Paus, die maandag overleed, eindigt vanavond in de Sint-Pietersbasiliek. Al 130.000 mensen hebben tot nu toe afscheid genomen van Franciscus bij de open kist in de Vaticaanse basiliek, meldt het persbureau van het Vaticaan.
Vanwege de enorme toeloop is de Sint-Pietersbasiliek sinds woensdagavond vrijwel onafgebroken open gebleven. Via de livestream van het Vaticaan (op deze site te zien) was ook te zien hoe mensen die voorheen uren moesten wachten, telkens weer werden toegelaten tot in de vroege uurtjes. De ceremoniële verzegeling van de kist staat vanavond (20.00 uur) gepland.
Zaterdag om 10.00 uur vindt op het Sint-Pietersplein het Requiem plaats. Er worden meer dan 200.000 mensen verwacht. Volgens het Staatssecretariaat van het Vaticaan hebben delegaties uit minstens 130 landen hun deelname aangekondigd, waaronder ongeveer 50 staatshoofden en 10 vorsten, alsmede talrijke regeringsleiders. Onder degenen die hun aanwezigheid hebben bevestigd, zijn de Amerikaanse president Donald Trump en de Argentijnse president Javier Milei. De Nederlandse delegatie staat onder leiding van minister-president Dick Schoof.
Tegelijkertijd met de begrafenis in Rome zullen op zaterdag om 10.00 uur in veel Nederlandse kerken de kerkklokken luiden.
Begrafenis in Santa Maria Maggiore
Direct na de requiemmis op het Sint-Pietersplein zal het lichaam van de Paus in een begrafenisstoet naar zijn favoriete Romeinse kerk, Santa Maria Maggiore, worden gebracht, niet ver van centraal station Termini. Daar zal hij op eigen verzoek in kleine kring worden begraven.
Tijdens de begrafenis krijgt een groep arme mensen het voorrecht om op de trappen van de basiliek van Santa Maria Maggiore hun laatste eer te bewijzen aan Franciscus. De Paus, die op paasmaandag op 88-jarige leeftijd overleed, heeft zich altijd ingezet voor mensen in nood.
Volgens de wens van de Paus zal zijn graf, dat zich in het linkerzijschip van de basiliek bevindt, vlak bij Franciscus’ favoriete icoon, “Salus populi romani”, alleen het eenvoudige opschrift “Franciscus” dragen. Een replica van zijn zilveren borstkruis is boven de grafsteen van wit marmer bevestigd. Volgens het Vaticaan kunnen gelovigen vanaf zondag de laatste rustplaats van Paus Franciscus bezoeken. Dit weekeinde zullen veel Nederlandse pelgrims in Rome aankomen.
Nationale Bedevaart naar Rome gaat door
Komende zaterdag 26 en zondag 27 april reizen meer dan 1.100 Nederlandse pelgrims naar Rome voor de Nationale Bedevaart in het kader van het Heilig Jaar 2025. Deze bedevaart gaat door, ondanks het overlijden van Paus Franciscus op maandag 21 april. De pelgrims zijn hierover al geïnformeerd.
De reis naar Rome met zo’n 1.100 pelgrims uit alle Nederlandse bisdommen is lang geleden al geregeld en gaat volgens planning door. Het is bijzonder dat de bedevaart nu net begint in het weekeinde van de uitvaart van Paus Franciscus. De pelgrims vertrekken op zaterdag 26 april en zondag 27 april per bus of vliegtuig vanuit Nederland. Zondagavond zijn alle Nederlandse pelgrims in Rome. Zij komen daar dus na de uitvaart van de Paus aan.
Het is nog niet helemaal zeker of het programma volledig volgens planning door kan gaan, omdat er ook een viering in de Sint-Pieter staat gepland en een viering in de basiliek van Santa Maria Maggiore. Dit is de kerk waar de maandag overleden Paus begraven wordt. De pelgrims die aan de bedevaart deelnemen worden tijdig geïnformeerd over eventuele wijzigingen in het programma.