Daarbij moet ook over ‘nieuwe taken’ nagedacht worden, “die beter aan de behoefte van de bevolking in het Amazone-gebied voldoen”, aldus de Vaticaanse perskamer. In een van de bijdragen werd aandacht gevraagd voor leken-vieringen speciaal voor en door vrouwen, waarin de verkondiging van het Evangelie de hoofdtaak zal zijn.
Omdat de Katholieke Kerk vaak ver van de mensen af staat, ‘springen’ nieuwe evangelicale bewegingen en sektes in dit vacuüm, zo klaagden diverse Synode-deelnemers. Niettemin moet de oecumenische en interreligieuze dialoog in stand blijven.
Opnieuw eisten Synodevaders meer inspanningen om culturele gebruiken van de Amazone-volkeren in te passen in de Christelijke boodschap. Dit was ook een duidelijke opdracht tijdens het Tweede Vaticaanse concilie (1962-1965). Van de Bisschoppen wordt opmerkzaamheid en een kritisch onderscheidings-vermogen gevraagd, om geen enkele oplossing of idee van te voren al uit te sluiten. Hiermee doelt men onder andere op de wijding van gehuwde mannen.
Een ander punt van aandacht is de voortschrijdende vernietiging van het Amazone-gebied. Schuld daaraan
zijn volgens diverse sprekers het “model van kapitalistische ontwikkeling, dat de natuur letterlijk wegvreet”, maar ook bosbranden, corruptie, houtkap en verbouw van illegale producten.
Vanaf het begin van de Synode kreeg iedere spreker, zoals afgesproken, slechts vier minuten spreektijd
zonder de mogelijkheid vragen te stellen of te discussiëren. Kleine groepen van deelnemers met dezelfde taal zullen vanaf vandaag hun werk beginnen om tal van zaken uit te werken. Onderbroken werden de voorstellen slechts door stiltepauzes van vier minuten, om over het gehoorde na te kunnen denken. Deze methode van reflectie heeft Paus Franciscus vorig jaar tijdens de Jeugdsynode ingesteld.
Foto: Pixabay