-Washington- Vandaag kiest Amerika haar 60e president. Wordt het de democraat Harris of de republikein Trump? Volgens de laatste peilingen liggen de verhoudingen 50-50. Het zal er om spannen.
Twintig procent van de stemmers in de VS is katholiek. Van ‘lauw’ katholiek tot ‘streng’ katholiek. Waar staan zij voor en wat betekent hun stem?
Een kwart van de VS-bevolking is Rooms-katholiek. De katholieke stem is belangrijk voor politici, veel katholieken hebben uitgesproken meningen wanneer het gaat om thema’s als abortus, migratie, gezondheidszorg en euthanasie.
Historisch gezien kiest de helft van alle katholieken voor de democraten en de andere helft voor de republikeinen. De katholieken zijn daarmee duidelijk een ‘swingvote’ groep en daardoor kunnen zij de uitslag behoorlijk beïnvloeden. Evangelicale christenen in de VS stemmen in overgrote meerderheid voor de republikeinen vanwege de conservatieve standpunten.
Merkwaardig genoeg kende de VS in haar geschiedenis slechts twee Rooms-katholieke presidenten, John F. Kennedy en Joe Biden. Dat ging niet altijd zonder ‘slag of stoot’, zo moest Kennedy in de jaren 1960 bevestigen dat hij zijn politiek niet zou laten beïnvloeden door het Vaticaan.
Katholiek
Trump en Harris zijn beide niet katholiek. Trump is weliswaar Prebyteriaans gedoopt, maar zegt zich niet meer tot één christelijke stroming te rekenen. Harris is baptist en lidmaat van de 3rd Baptist Church of San Francisco.
De anti-abortushouding van de Amerikaanse Rooms-katholieke kerk zorgt er voor dat veel katholieken stemmen op conservatieve en anti-abortus kandidaten van beide politieke partijen. Steeds meer katholieken zetten zich in voor een sociaal rechtvaardige samenleving en kiezen voor democratische kandidaten. Behoudende katholieke actiegroepen en belangenverenigingen en de bisschoppenconferentie hebben een grote invloed op de Amerikaanse politiek. Amerikaanse bisschoppen schromen niet zich in het politieke debat te mengen. Opmerkelijk is daarbij dat zij het hun priesters verbieden om politiek actief te zijn.
Opmerkelijk is ook dat het Vaticaan en de Paus, hoewel deze zich afzijdig houden in politieke vraagstukken, veel gehoor vinden met hun mening bij Amerikaanse kiezers. Zeker wanneer het om vraagstukken rond rechtvaardigheid, de schepping en migratie gaat, kan de Paus op veel sympathie rekenen in de VS.
Republikeinse kandidaten spreken graag voor katholieke toehoorders, zeker wanneer het gaat om zaken als abortus en LHBTI of verplichte seksuele voorlichting op scholen, hier valt voor hen te scoren. De republikeinen kunnen op veel katholieke stemmers rekenen in de plattelandsgebieden, meer dan in de steden, waar katholieken in aanzienlijk grotere getale democratisch stemmen. Dit zorgt al jaren voor een groeiende splitsing in de Amerikaanse samenleving: een conservatieve denk- en leefwijze op het platteland en een progressieve in de steden.