-‘s Gravenhage- Concept asieldeal uitgelekt: het kabinet ziet af van het noodrecht voor asiel, in ruil voor extra maatregelen die enorme impact hebben op vluchteling én samenleving. Drie redenen waarom dit ‘strengste asielbeleid ooit’ voor niemand een oplossing is.
Echte oorzaken niet aangepakt
Er is een probleem in Nederland: de asielopvang zit al jaren vol. Daarom wil het kabinet maatregelen nemen die het aantal asielaanvragen terugdringt.
Maar newsflash: het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, is helemaal niet de oorzaak van het opvangprobleem. Sterker nog: het aantal asielzoekers is niet hoger dan andere jaren en zit precies op het Europees gemiddelde. De echte oorzaak, is het asielsysteem. Er zijn niet genoeg opvangplekken waar asielzoekers vanuit Ter Apel naartoe kunnen en geen huizen voor asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben. Daardoor ontstaat er een grote opstopping.
Tel daar nog eens bij op dat de asielprocedure alsmaar langer en langer duurt. Dat komt door een tekort aan personeel bij de IND. Het is een grote chaos – veroorzaakt door jarenlange politieke onwil.
Drie asielmaatregelen uitgelicht:
1. Intrekken Spreidingswet
Het kabinet wil de Spreidingswet intrekken. Maar de Spreidingswet is juist dé oplossing om uit de opvangproblematiek te komen. Opvangplekken moeten eerlijker verdeeld worden over het land. Zo ontstaat er ook ruimte voor kleinschalige (lees: betere!) opvang.
2. Van vijf naar drie jaar, en geen vergunning onbepaalde tijd meer
Een verblijfsvergunning wordt straks voor drie jaar afgegeven, in plaats van vijf. En de optie om na vijf een vergunning voor onbepaalde tijd te krijgen vervalt. Er blijft dus heel lang een kans bestaan dat je teruggestuurd wordt. Waarom zou je dan nog je best doen om te integreren?
3. Gemeenten hoeven statushouders niet meer te huisvesten
Gemeenten zijn straks niet meer verplicht om een woonplek te zoeken voor statushouders. Permanente, normale huisvesting voor statushouders is daarmee heel ver buiten beeld. Het gevolg? Vluchtelingendorpen en -getto’s.
Maatregelen zorgen voor minder integratie
Vluchtelingen kunnen en wíllen ook bijdragen aan onze samenleving. Maar de strenge maatregelen ontmoedigen integreren. Want waarom zou je nog je best doen om Nederlands te leren als het risico om terug te worden gestuurd zo lang zo hoog blijft.
En als de kans op een permanente, normale woonplek heel ver weg is, waarom zou je dan je best doen om vrienden te maken en werk te vinden? Om bij te dragen aan de maatschappij?
Kabinet veegt échte oplossing van tafel
Met de maatregelen wil het kabinet alleen maar ‘de strengste’ zijn. De maatregelen zijn er niet om tot een oplossing te komen. Want de échte oplossing veegt het kabinet van tafel. Namelijk: de Spreidingswet. Met de Spreidingswet wordt de opvang eerlijker verdeeld en daardoor ook kleinschaliger en beter.
Al met al worden vluchtelingen als zondebok aangewezen van problemen die Nederlandse politici hebben veroorzaakt, niet zij. Het verhaal van de vluchteling zelf dreigt onder te sneeuwen in alle debatten en maatregelen.