Het askruisje zal niet zoals gebruikelijk op het voorhoofdworden aangebracht, maar de as zal over het hoofd worden uitgestrooid, dit wegens corona.
Afgelopen jaar was het uitdelen van askruisjes verboden vanwege de coronacrisis. De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland raadt priesters wel aan om daarbij vandaag een mondkapje te dragen.
Bezinning en boetedoening
Het askruisje markeert het begin van de vastentijd tussen carnaval en Pasen. Het kruisje staat voor bezinning en boetedoening. De as drukt uit dat de mens van stof is gemaakt en tot stof zal wederkeren. Het halen van een askruisje is onder carnavalvierders enorm populair. Priesters en gelovigen kunnen er ook voor kiezen om de as over het hoofd te laten uitstrooien. Dat was vorig jaar de oplossing voor het ritueel, toen het aanraken van anderen niet was toegestaan.
Nu de coronaregels zijn versoepeld mogen priesters ook weer de communie (een hostie) op de tong van kerkgangers leggen. Ook gebruik van wijwater is weer toegestaan. Maar omdat de pandemie nog niet voorbij is wordt kerkbezoekers afgeraden om elkaar de hand te geven na het uitspreken van de vredeswens.