De regering maakte daarnaast bekend dat elke toekomstige overeenkomst tussen België en Israël een speciale clausule zal bevatten waarin staat dat de deal niet van toepassing is op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.
Israël woedend
De Israëlische autoriteiten reageerden woedend op het besluit. Idan Roll, de onderminister van Buitenlandse Zaken, was op werkbezoek in België toen de maatregel bekendgemaakt werd, en annuleerde daarop zijn vergaderingen met het het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken en het parlement. ‘Het besluit van de Belgische regering […] versterkt extremisten, helpt niet bij het bevorderen van vrede in de regio en laat zien dat België niet bijdraagt aan regionale stabiliteit,’ aldus Roll op Twitter. ‘Het is in strijd met het beleid van de Israëlische regering dat ernaar streeft het leven van de Palestijnen te verbeteren, de [Palestijnse Autoriteit] te versterken en de banden van Israël met Europa te verbeteren,’ voegde hij eraan toe.
Belgische beleid in lijn met EU-richtlijnen
Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn spijt uit over de geannuleerde vergaderingen, maar zei dat het al jaren het EU-beleid toepast inzake gedifferentieerde productetikettering voor goederen die zijn geproduceerd in Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden. Goederen uit bezette gebieden ‘kunnen nog steeds naar ons land worden geëxporteerd, maar zonder te profiteren van een voordelig tarief waarin is voorzien in de associatieovereenkomst tussen Israël en de EU, omdat ze niet uit Israël komen,’ aldus de verklaring.
In 2015 droeg de Europese Commissie alle lidstaten op om producten uit de kolonies, die illegaal zijn onder het internationaal recht, als zodanig te labelen. Dat beleid werd in 2019 bevestigd door het Hof van Justitie van de EU, dat oordeelde dat producten uit de kolonies niet het etiket ‘made in Israel’ mogen krijgen. EU-lidstaten zijn tot nu toe traag geweest met het implementeren van de Europese richtlijnen.
Finland en Ierland voortrekkers
In Finland en Ierland willen parlementariërs verder gaan dan de Belgische maatregel en de Europese richtlijnen om de handel met producten uit de Israëlische kolonies aan banden te leggen. Eerder deze maand diende een Fins parlementslid een wetsvoorstel in om de invoer van goederen die in bezette gebieden zijn geproduceerd in zijn geheel te verbieden. Het verbod zou onder meer gelden voor goederen uit de illegale Israëlische kolonies op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever.
In Ierland keurden de Senaat en de Dáil (het Lagerhuis van het Ierse parlement) in 2018 een wetsvoorstel goed dat het strafbaar zou maken ‘voor een persoon om goederen of diensten uit een bezet gebied in te voeren of te verkopen of om onder bepaalde omstandigheden hulpbronnen uit een bezet gebied te winnen.’ De regering heeft de wet tot op heden nog niet geïmplementeerd.