België: Geen proces over grootschalig misbruik in de Kerk

Leestijd: 2 minuten

Maandag 17 februari 2025 -06:12 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/VRT/ – Beeld: Paul van Welden

-Brussel- Er komt geen proces over het grootschalige misbruik in de Belgische rooms-katholieke kerk. Dat heeft de raadkamer in Brussel vanochtend beslist. Alle verdachten worden niet langer vervolgd, omdat deze niet meer in leven zijn, al veroordeeld zijn of omdat de feiten verjaard zijn. Het onderzoek naarde veel besproken ‘Operatie Kelk’ duurde maar liefst 15 jaar, aldus de raadkamer.

Is er nog vervolging mogelijk, zijn er mogelijkheden om zaken aan te brengen bij de strafrechter? Het waren uiterst gevoelige zaken waarover de raadkamer zich mocht buigen. Het werd uiteindelijk een streep onder alle zaken. Dat betekent dat alle verdachten buiten vervolging gesteld worden. In totaal zouden er in het onderzoek 68 verdachten zijn – maar 37 van hen zijn al overleden, 4 zijn al veroordeeld en voor 27 van hen zijn de feiten verjaard.

De beslissing van de raadkamer komt niet als een verrassing, want het het parket had dat ook gevraagd. Er kan wel nog beroep aangetekend worden tegen de beslissing.

Het onderzoek naar misbruik binnen de kerk gaat al terug tot in 2010. Op 24 juni van dat jaar vallen speurders binnen op het aartsbisschoppelijk paleis, in de kathedraal in Mechelen, in de privéwoning van kardinaal Danneels, bij de toenmalige commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens en het bij Rijksarchief.

Crypte

Justitie wil weten wat de kerk-verantwoordelijken wisten over het misbruik en welke maatregelen ze eventueel genomen hebben. In de kathedraal wordt zelfs een crypte opengebroken, op zoek naar mogelijk verborgen documenten.

Enkele maanden voor de huiszoekingen nam de toenmalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, ontslag nadat zijn neef had getuigd hoe hij jarenlang was misbruikt door de bisschop.  Het onderzoek nam uiteindelijk járen in beslag. Intussen telt het onderzoek maar liefst 104 ordners met 50.000 pagina’s.

Fouten

Volgens een recent verslag van de Hoge Raad voor Justitie zijn er trouwens ook fouten gemaakt in dat onderzoek. Het rapport spreekt onder meer over “indicaties van druk door de kerk” en “strubbelingen tussen magistraten”. Dat rapport kwam er na de VRT-reeks “Godvergeten”, waarin slachtoffers van misbruik in de kerk getuigen wat hen overkomen is. Naast het onderzoek van de HRJ, buigt nu ook het parlement zich over de vraag of het onderzoek wel goed gevoerd is.