België: Progressieve parochie op zijspoor gezet door bisschop

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 26 maart 2024 ~ 06:11 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VRT/Hilde Kennes ~ Beeld: Hilde Kennes

– Buizingen (B)- De Don Boscoparochie in het Vlaamse Buizingen, de voormalige parochie van de bekende priester en strijder tegen misbruik, Rik Devillé, is door het aartsbisdom Mechelen-Brussel op een zijspoor gezet.

Uitgerekend kort voor het belangrijkste kerkelijk hoogfeest (Pasen) kreeg de parochie in Buizingen na langdurig overleg met de bisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel de boodschap, dat door de fundamentele aard van de uiteenlopende standpunten de Don Boscokerk niet langer als parochie kan blijven bestaan en de kerk dicht moet. Lees verder onder de afbeelding>

Altaartafel midden in de kerk. Beeld: Embedded by OpenChurches

 

Leken

In de parochie van Buizingen rommelde het al langere tijd. Zo staat er in de kerk een voetbaltafel, worden er naast kerkvieringen ook danslessen gegeven en dan is er een ‘altaartafel’ midden in de kerk, waar iedereen in een boog omheen zit.

Sinds het vertrek in 2009 van Rik Devillé, de priester die al decennia strijdt tegen seksueel misbruik binnen de kerk, doet de parochie het zonder priester. Bij zondagse vieringen tot en met dopen, huwelijksvieringen en uitvaarten zijn het leken die voorgaan in de vieringen. Elke week leidt een ander kerklid, zowel man als vrouw, de ‘mis’.

Onvrede

Deze situatie leidde tot steeds meer onvrede, al had het merendeel der parochianen er geen probleem mee. Het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen wilde zo snel mogelijk van deze – in haar ogen- vervelende en niet toelaatbare situatie af. Tal van gesprekken volgenden, maar de partijen konden niet tot overeenstemming komen. “De verschillen waren te groot om door te kunnen gaan”, aldus de woordvoerder van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

Vooral het feit dat leken taken op zich namen, die des priesters horen te zijn, was een breekpunt. “Wij hebben zo hard gepleit om een ‘experimenteer-kerk te kunnen zijn”, zegt Els Paridaens (53), coördinator van de parochie. “Maar dit bleek te moeilijk. Ik kan er enigszins begrip voor opbrengen, maar ik vind het wel erg spijtig. Wij vinden het een gemiste kans is, zeker in het licht van het lopende synodale project van de Paus.”

De harde maatregel van het bisdom kwam hard aan bij de 127 vrijwilligers en parochianen, velen waren teleurgesteld anderen kwaad. Inmiddels heeft de groep besloten toch door te gaan en is men op zoek naar een nieuwe locatie. Don Bosco Buizingen wordt nu beschouwd als een zelfstandige geloofsgemeenschap, laat het bisdom weten. Wel spreekt het bisdom de hoop uit dat er in de toekomst op de een of andere manier weer kan worden samengewerkt.