-Brussel- Net als in Nederland en tal van andere Europese landen kent ook België op zondagochtend een live-uitzending van de Eucharistie op tv. Weliswaar heeft men in België een paar jaar geleden besloten, uit respect voor andere geloven, dit niet meer wekelijks te doen. Sindsdien worden elk jaar ongeveer 30 Rooms-Katholieke, 2 Orthodoxe, 6 Protestants-evangelische, 2 Israëlitische (Joodse) en 2 Islamitische Erediensten geprogrammeerd. VRT-directeur Delaplace wil nu een discussie over het van de zender halen van de Misvieringen.
Grondig debat
Frederik Delaplace, directeur van de publieke omroep VRT, wil dat er een grondig debat komt over de taken van de openbare omroep. Hij vraagt zich onder meer af of de VRT, na de TV-documentaire ‘Godvergeten’ over misbruik in de RK-Kerk, nog wel de Katholieke Eredienst moet uitzenden, zegt hij zaterdag in een interview met dagblad ‘De Standaard’.
Delaplace worstelt met, naar eigen zeggen, de vraag: “moet de VRT zich ook laten ontdopen? “Kunnen wij het na de maatschappelijke beroering en de komst van een parlementaire onderzoekscommissie nog wel maken om op zondag om tien uur even de ogen dicht te doen? Wij moeten opletten de mensen die veel waarde hechten aan de Eucharistievieringen niet te treffen, maar wij moeten het debat wel voeren”, aldus de hoogste baas van omroep VRT.
Delaplace deelt ook mee dat de opzienbarende docu ‘Godvergeten’ er niet zo maar kwam. Er is veel vergaderd eer er werd besloten om de reeks te maken. “Er zijn veel programma’s waar wij twee keer ‘nee’ op zeggen vooraleer wij ‘ja’ zeggen. Meestal worden programma’s daar beter van. Dat was ook zo bij ‘Godvergeten’. En ik ben apetrots dat wij dat als publieke omroep op die manier gedaan hebben.”
Houvast
“De uitzendingen van de Erediensten overhaast wijzigen, is (nog) niet aan de orde. Beslissingen als deze mogen niet lichtzinnig genomen worden”, zegt de voor omroepzaken verantwoordelijk Belgisch Minister Dalle. “Dit vraagt een grondig debat over de manier waarop Erediensten, religie en spiritualiteit een plaats hebben op de VRT. De VRT heeft daar een belangrijke rol in te spelen. Laten wij ook niet vergeten dat de uitzending van de Eredienst op zondag voor heel wat mensen een houvast is. Vaak zijn dit oudere, minder mobiele mensen. Er zijn ook vele geëngageerde mensen actief binnen de Katholieke Kerk die niets met misbruik te maken hebben. Bovendien is het aanbod Erediensten op de VRT breder dan enkel de Katholieke Erediensten”, aldus Dalle.