-Laken/Brussel- De Paus maakt vandaag in België zijn eerste volle bezoekdag, na zijn aankomst gisteravond uit Luxemburg.
Het was een ietwat komische vertoning hedenochtend bij het koninklijk paleis. De kleine witte Fiat 500 met de Paus werd door een koninklijke escorte te paard begeleid tot aan de ingang van het kasteel van Laken, waar koning Filip en koningin Mathilde hem stonden op te wachten. Franciscus werd het kasteel binnengereden in een rolstoel.
Paus Franciscus heeft vandaag een discrete ontmoeting met een aantal slachtoffers van seksueel misbruik. Koen van Sumere is een van die slachtoffers. Hij toonde zich na afloop allesbehalve enthousiast over de toespraak van de Paus. “Veel te weinig, en veel te laat”, zegt hij tegenover de pers. De toespraak van premier Alexander De Croo vonden de aanwezige slachtoffers volgens hem wel om stil van te worden. “Het feit dat hij alles zo duidelijk heeft verwoord, is voor ons een steun geweest. Hij gaf ook een ferme prik naar de kerk”.
Aangepaste toespraak
Het viel Van Sumere ook op dat de Paus zijn geplande toespraak nog heeft aangepast. Nadat De Croo had gesproken, sprak de Paus zich feller dan voorzien uit tegen het misbruik. Zo noemde Franciscus het misbruik onomwonden “een schande”.
Bij de toespraken in Laken waren vooral politieke en kerkelijke genodigden aanwezig en enkele slachtoffers van misbruik, die later vandaag nog persoonlijk met de Paus in gesprek mogen. Zo waren Emmanuel Henckens, Linda Opdebeeck en Koen Van Sumere ook in de zaal. Een andere opmerkelijke aanwezige was priester Rik Devillé, de oprichter van de Werkgroep mensenrechten in de kerk die het probleem al jarenlang aankaart.
Tijdens een ontvangst op het paleis heeft Paus Franciscus gezegd dat de kerk ‘vergiffenis moet vragen’ voor de wandaden van seksueel misbruik. Eerder lieten koning Filip en premier Alexander De Croo al verstaan hierover geen doofpot te willen: ‘Het duurde veel te lang voor slachtoffers gehoord en erkend werden.’ “Er dient gerechtigheid te komen. Dat is niet alleen een morele verplichting, maar ook een noodzakelijke stap om het vertrouwen in de kerk terug te winnen”, aldus De Croo. “Om de blik opnieuw voorwaarts te kunnen richten, dient de kerk in het reine te komen met haar verleden.”
De Belgische koning Filip kraakte ook een kritische noot tijdens zijn toespraak: “Het heeft veel te lang geduurd voordat de noodkreten van slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk gehoord en erkend werden. “Er werd kinderen vreselijk leed toegebracht, dat zij voor de rest van hun leven meedragen.”
“Het duurde veel te lang voordat er naar manieren werd gekeken om het onherstelbare te herstellen”, aldus de koning, die wel erkent dat de Belgische kerk in dat opzicht inspanning heeft geleverd “die vastberaden en onverbiddelijk moeten worden voortgezet”. De koning stond ook stil bij het feit dat deze Paus de “afschuwelijke tragedie” van seksueel misbruik in de kerk heeft veroordeeld en stappen heeft ondernomen om die “gruwelijke daden” te bestrijden. Een indirecte verwijzing naar de voorganger van de Paus, Joseph Ratzinger, die alles in het werk stelde om de openbaarheid te mijden.
Vergiffenis vragen
Daarna hield paus Franciscus een lange toespraak waarin hij halverwege stilstond bij het seksueel misbruik. “Broeders en zusters, dit is een schande die wij onder ogen moeten zien. Wij moeten om vergeving vragen om het probleem op te lossen. Misbruik is een schande”, zei Paus Franciscus, die op dat moment afweek van zijn voorbereide tekst. “De kerk moet zich schamen en om vergeving vragen. Zij moet deze kwestie met christelijke nederigheid oplossen en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt.”