Benedictus wil thuis sterven en niet meer naar ziekenhuis

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 29 december 2022 – 09:16 uur – Bron: KNA/AFP/A. Englisch – Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- Het gaat nog steeds zeer slecht met de Emeritus Paus. Volgens insiders en informatie van persbureau Ansa is de toestand van Benedictus onveranderd, met name zijn hart en nieren zijn zorgelijk zwak. Zijn situatie is weliswaar stabiel maar zijn gezondheid is extreem slecht. Lees verder onder de reclame>

Dat meldt Ansa naar aanleiding van anonieme bronnen die in contact staan met het  Klooster Mater Ecclesiae in de Vaticaanse tuinen. Benedictus leeft daar teruggetrokken sinds hij in 2013 aftrad. Hij wordt rond de klok door vier Zusters-Salesianen van het Klooster verzorgd en wordt constant gecontroleerd door doktoren die eveneens 24/7 aanwezig zijn. Zijn prive-secretaris Mgr. Gänswein waakt aan zijn bed.

De leeftijd van de, geestelijk fitte Benedictus, baart de artsen de minste zorgen. Zijn ademhaling, zwakke hart en nierfalen daarentegen des-te-meer. Gisteren maakte de woordvoerder van de Heilige Stoel, Matteo Bruni, bekend dat de gezondheid van Benedictus binnen enkele uren snel was verslechterd. Het persbureau AFP hoorde uit Vaticaanse kringen dat de toestand van Benedictus ongeveer drie dagen geleden zou zijn verslechterd. De vitale lichaamsfuncties van Benedictus gingen achteruit, inclusief hart en nieren, meldde AFP, verwijzend naar Vaticaanse kringen.

Ziekenhuis

De voormalig Paus zou een paar dagen geleden hebben aangegeven niet naar een ziekenhuis te willen. In een brief die hij een paar maanden geleden schreef, liet de bijna blinde Benedictus al weten een groot verlangen te hebben om zijn Heer te mogen ontmoeten.

Gisterochtend was de situatie uiterst kritiek, hetgeen Paus Franciscus deed besluiten om vanuit zijn privevertrek met grote haast naar het Klooster te gaan waar Benedictus verblijft. Aanstonds riep de Paus de aanwezigen, tijdens de algemene wekelijkse audiëntie, op om voor Benedictus te bidden.

Benedictus kan nauwelijks praten

De afgelopen maanden ging de gezondheid van de Emeritus-Paus gestaag achteruit, hij was al erg zwak. Aartsbisschop Georg Gänswein zei in april tegen Duitse media: “Benedictus kan nauwelijks praten, alleen fluisteren. Twee keer per week komt er een logopedist bij hem om hem te helpen het spreken niet helemaal te verliezen. Maar alleen degenen die elke dag bij hem zijn, kunnen hem nog begrijpen.”

Al jaren zijn er zorgen over de gezondheid van Benedictus. In 2020 bezocht hij zijn stervende broer Georg Ratzinger in Beieren. Ook toen was hij afhankelijk van een rolstoel en ging het spreken steeds slechter.

Tanende populariteit

In zijn geboorteland Duitsland is de doodzieke Benedictus niet meer de geliefde Papst (Paus) van weleer, er wordt weliswaar voor hem gebeden in Kerken, maar bij in-de-haast- georganiseerde gebedsbijeenkomsten loopt het bepaald niet storm.

Toen Kardinaal Ratzinger tot Paus werd gekozen konden de Duitsers hun geluk niet op. De grootste krant van Duitsland besteedde er zelfs de hele voorpagina aan met de koptitel ‘Wir sind Papst ‘ (Wij zijn Paus red.). Maar gedurende zijn Pontificaat kwamen er al snel ‘barstjes’ in de populariteit. De doorsnee Duitse Katholiek vatte ‘hun’ Paus kort samen als: “Zeer intelligent maar te behoudend.” Toen Duitsland in 2010 werd getroffen door een tsunami aan misbruikzaken in de Duitse Rooms-Katholieke Kerk, holde zijn populariteit achteruit. Zelfs de Duitse justitie overwoog hem strafrechtelijk te vervolgen voor vermeend achterhouden van informatie inzake misbruikzaken ten tijde van zijn functioneren als Aartsbisschop van München van 1977-1981.