Benedictus XVI Hoewel hij met pensioen is, blijft hij de huidige wereldgebeurtenissen met een scherp oog volgen. Dat is de reden waarom de Emeritus Paus met bezorgdheid naar de toekomst kijkt: hij ziet de co-existentie van de mensen in gevaar.
Emeritus Paus Benedictus XVI uit zijn bezorgdheid over een ‘duplicatie’ van de mensenrechten en een daaruit voortvloeiende ontbinding van het juridisch concept. Deze kwestie is fundamenteel voor het naast elkaar bestaan van de mensheid, schreef de 91-jarige in een welkomstwoord voor een internationaal symposium van de “Vatican Foundation Joseph Ratzinger – Benedictus XVI”. Het Vaticaan publiceerde de brief donderdag samen met een voorwoord en groet van Paus Franciscus.
Hij zei dat in de aanloop naar de 70e verjaardag van de proclamatie van het VN-handvest op 10 december. Het is niet alleen een kwestie van herinneren, maar ook een reflectie op de toepassing en ontwikkeling van mensenrechten. Tegelijkertijd waarschuwde Franciscus ook voor de opname van nieuwe rechten; deze zijn vaak in tegenspraak met al bestaande.
Benedictus XVI heeft vroeger al, als theoloog en herder, ” als een helderziende gewezen op de urgentie van dit onderwerp voor onze tijd”, zegt Franciscus. Hij herinnerde zich dat twintig jaar geleden de Romeinse universiteit LUMSA, gastheer van het symposium, de toenmalige Kardinaal Ratzinger een eredoctoraat verleende voor zijn bijdrage aan het mensenrechtendebat.
Na het tweedaagse symposium wordt de Joseph Ratzinger-prijs dit jaar op zaterdag uitgereikt. Prijswinnaars zijn de theoloog Marianne Schlosser, die uit Donauwörth (D) komt en les geeft in Wenen, en de Ticinese architect Mario Botta. Schlosser ontvangt de prijs in de eerste plaats voor haar onderzoek naar de middeleeuwse Franciscaanse theoloog Bonaventura, waarover Joseph Ratzinger in 1959 zijn habilitatieproefschrift schreef. Botta wordt beloond voor zijn ontwerp van 20 religieuze gebouwen. De prijzen zijn elk begiftigd met 50.000 euro.
Bron: Vaticaan Foto: Pixabay