-Borsele- De Zeeuwse gemeente Borsele ziet niets in de aankoop van de Rooms-katholieke Willibrorduskerk in ‘s-Heerenhoek. Het Bisdom Breda, eigenaar van het gebouw, wil het van de hand doen, nu het niet langer als kerkgebouw dienst doet en aan de eredienst is onttrokken.
“De kerk is belangrijk voor het dorp, maar de gemeente kiest ervoor om geen eigenaar te worden”, zegt wethouder Kees Weststrate. “Een dorpshuis is geen optie.” Weststrate wil zich niet uitlaten over de vraagprijs van het kerkgebouw – het Bisdom zou de gemeente zelf hebben benaderd voor een mogelijke aankoop.
De Willibrorduskerk is een beeldbepalend rijksmonument in ‘s-Heerenhoek. Toch ziet de gemeente geen mogelijkheid om het grote gebouw zelf te gebruiken. Aan de Willibrorduskerk kleven twee grote nadelen: Ten eerste is het een enorm groot gebouw en ten tweede is het beschermd. Daardoor is hergebruik niet alleen duur maar ook haast onmogelijk. De onderhoudskosten van zo’n gebouw zijn hoog, en dat is een belangrijke reden voor de gemeente om af te zien van aankoop. Sloop blijft de enige optie, maar dat mag niet vanwege de monumentenstatus.
Nieuwe bestemming
De gemeente wil graag dat de kerk een nieuwe bestemming krijgt, maar ziet dat niet als haar eigen taak. “Wij denken graag mee met partijen die interesse hebben in het gebouw. Als er iemand komt met een goed plan, dan willen wij helpen met vergunningen en advies”, zegt Weststrate. Hij benadrukt dat de rijksmonumentale status van de kerk ervoor zorgt dat het gebouw beschermd blijft, ook zonder dat de gemeente de eigenaar is. Een nieuwe eigenaar kan niet zomaar aan de slag in het gebouw, er is een gemeentelijke kerkenvisie in de gemeente Borsele en die kent nogal wat beperkingen. Daarmee hoeft het dorp niet te vrezen dat het gebouw bijvoorbeeld wordt verbouwd tot supermarkt of disco.
Historie
De Sint-Willibrorduskerk was een RK-kerk aan de Deken Holtkampstraat 9 in ‘s-Heerenbroek. Op deze plaats stond sinds 1797 een schuurkerk. De huidige kerk werd tussen 1873 en 1874 gebouwd. De kosten bedroegen fl. 106.181,88,-. Architect Theo Asseler ontwierp een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl, met aan de voorzijde een hoge toren met drie geledingen en spits. Op 3 april 1873 werd de eerste steen gelegd en op 20 augustus 1874 werd de kerk door de Haarlemse bisschop Wilmer ingewijd.
Een van de kerkklokken werd in 1620 gemaakt, de andere klok is van latere datum. In de kerk staan nog de neogotische altaren en koorramen uit de bouwtijd. Het orgel werd in 1907 gebouwd door de firma B. Pels.
Zowel het kerkgebouw als het orgel zijn een rijksmonument. De kerk werd tot 2023 gebruikt door de Pater Damiaanparochie, waar de Sint-Willibrordusparochie in was opgegaan. Wegens teruglopend kerkbezoek is de kerk op 5 november 2023 gesloten.