Bisschop Bätzing: Wijding van vrouwelijke priesters is wel degelijk mogelijk

Leestijd: 2 minuten

Zaterdag 11 januari 2025 – 06:15 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/Welt – Beeld: Björn Eichenauer

-Bonn- Bisschop Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), heeft zich opnieuw uitgesproken ten gunste van de priesterwijding van vrouwen. “En wat betreft de vraag waarom vrouwen niet ook actief kunnen zijn in de sacramentele bediening van priesters en diakenen, geloof ik dat de theologische ophelderingen zo ver zijn gevorderd dat dit mogelijk zou kunnen zijn”, verklaarde de bisschop van het Duitse Limburg aan de krant Welt am Sonntag.

Paus JP II

Paus Johannes Paulus II had de mogelijkheid van de wijding van vrouwen definitief verworpen . In 1994 verklaarde hij, verwijzend naar de traditionele leer van de kerk: “Opdat alle twijfel kan worden weggenomen met betrekking tot deze belangrijke kwestie, die de goddelijke grondwet van de Kerk zelf betreft, verklaar ik krachtens mijn ambt: “De Kerk heeft geen bevoegdheid om vrouwen tot het priesterschap te wijden en dat alle gelovigen van de Kerk zich definitief aan dit besluit moeten houden.”

In veel westerse landen, vooral in de Duitstalige, zijn verschillende theologen en bisschoppen er echter van overtuigd dat het nodig is om over diakonessen en priesters te blijven praten, omdat theologische argumenten vóór de wijding van vrouwen spreken.

Wereldsynode

“Ik keerde zeer tevreden terug van de Wereldsynode, omdat wij in het slotdocument bevestigen dat de kwestie van het diaconaat van vrouwen open is, dat wil zeggen dat deze niet is ontkend”, onderstreept Bätzing. “Er is ook een tweede bevestiging van de Wereldsynode: er moet openheid zijn voor regionale oplossingen voor veel kerkelijke kwesties. Omdat de wereldkerk cultureel erg divers is.

In Duitsland zijn “de theologische argumenten ten gunste van het toelaten van vrouwen tot sacramentele bedieningen” al “gebundeld” in het Duitse Synodale Pad: “Dit heeft aanleiding gegeven tot een begeleidende tekst waarmee tweederde van de bisschoppen van Duitsland de vrouw aan het altaar erkent en wenst. “Het is een belangrijk teken.”