Bisschop Bode: Het potentieel van vrouwen in de kerk veel beter benutten

Leestijd: 2 minuten
Bisschop Bode’s Diocese ligt langs de Nederlands-Duitse grens van Groningen tot Gelderland (Foto EMB)
Vrijdag 17 september 2021 15:59 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: Bisdom
 -Osnabrück (D)- De Osnabrücker Bisschop Franz-Josef Bode pleit voor een sterkere rol voor vrouwen in de Katholieke kerk. Dat geldt ook voor pastorale taken, schrijft Bode in het voorwoord van zijn nieuwe boek met de titel ‘Vrouwen verkondigen het woord’, dat gisteren in het Duitse Münster werd gepresenteerd.
“Afzien van deze schat aan ervaring en leven is een verarming van onze kerk en verzwakt haar toekomstige levensvatbaarheid enorm”, Franz-Josef Bode vice-voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK).

Tegelijkertijd verwijst Bode naar het Duitse kerkhervormingsproject  ‘Synodale Weg’ en het werk van het forum ‘Vrouwen in ambten van de kerk’. Hierin wordt nadrukkelijk bepleit dat ‘vrouwen en mannen op gekwalificeerde en kundige wijze aan alle vormen van de Eredienst kunnen deelnemen en zo de ’tafel van het woord’ in de zin van het Tweede Vaticaans Concilie nog meer kunnen dekken en interpreteren. In een interview, vorige week, maakte Bode bekend dat de Synodale Weg bedoeld is om “het gebied van het kerkelijk recht volledig te verkennen, zo niet uit te breiden met het oog op de participatie van vrouwen”. Hij ziet meer kansen, onder meer in de omgang met de Sacramenten, in leidinggevende functies in parochies en in het aanstellen van vrouwen in Diocesane commissies, aldus Bode.

De Bisschop van Osnabrück is voorzitter van de DBK-subcommissie ‘vrouwen in kerk en samenleving’ en voorzitter van het vrouwenforum van de ‘Synodale Weg’. Een boek, uitgegeven door de directrice van de Duitse Katholieke Bijbelstichting, Katrin Brockmöller, en het hoofd van het vrouwenpastoraat, Aurica Jax, bevat 39 preekteksten van vrouwen. De preken zijn gehouden in het kader van het initiatief ‘Vrouwen verkondigen het woord’ gelanceerd door de subcommissie Vrouwen in Kerk en Samenleving in het Katholieke ‘Jaar van het Woord van God 2019/2020’.

Volgens de twee vrouwen getuigen alle teksten van passie, betrokkenheid en doorzettingsvermogen. “Zij getuigen ook van het vermoeiende lijden door de beperkingen die onze kerk blijft stellen aan de prediking door vrouwen. Toch hebben alle vrouwen het risico genomen om de Schrift voor anderen open te stellen, gebruikmakend van hun levenservaring, humor en vragen.”

 

Geef een reactie op dit artikel