Bisschop Choennie wacht op reactie president Bouterse

Leestijd: 2 minuten

  President Desi Bouterse en de Rooms-katholieke bisschop Karel Choennie zijn ‘on speaking terms’ maar er moet veel meer gebeuren. Het wachten is op een uitnodiging die de president moet versturen naar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en het Vaticaan. Zolang dit niet is gebeurd, zal de verzoeningspoging die de kerkelijke leider onderneemt, niet vorderen. Het 8 decemberstrafproces is uitgeprocedeerd, waarbij de volgende stap is het vonnis van de Krijgsraad. De pauselijke vertegenwoordiger heeft afgelopen maand nog een gesprek gehad met de president. Voorgesteld is gelijk met het rechtsproces zo ver te zijn dat meteen na de uitspraak gehandeld kan worden om chaos te voorkomen.

De bisschop zei in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC dat hij goede gesprekken heeft gevoerd met de president, maar de stappen die moeten komen niet gedaan worden. Dit hangt ook af van adviseurs met wie Bouterse ook overleg voert. Hij meent samen met zijn adviseurs dat hij alles nog in de hand heeft, ook na de uitspraak. Het verzoeningsproces moet simultaan gebeuren heeft de vertegenwoordiger van de paus aangegeven. De inzet van de bisschop was aanvankelijk om na de uitspraak in het 8 decemberproces te beginnen met het verzoeningsproces. Deze kwestie zal Choennie bespreken met de adviesgroep die hij heeft ingesteld.

De bisschop en de president hebben in maart 2017 samen een verklaring getekend waarin het verzoeningsinitiatief is vastgelegd. In het begin was er veel tegenstand en onbegrip bij nabestaanden en verdachten. Intussen is er wat meer begrip gekomen, maar de zaak is niet veel opgeschoten. Er is aan beide kanten nog wantrouwen, hoewel dat veel minder is geworden. Choennie heeft als pater diverse 8 december herdenkingen geleid, maar in zijn rol als bisschop van Paramaribo moet hij boven partijen staan. Ook Bouterse heeft een dubbele rol. Hij is hoofdverdachte tevens president. In zijn rol als staatshoofd kan hij een belangrijke rol vervullen om dit vraagstuk tot een goed einde te brengen, in belang van het land. Er is ook steun voor het verzoeningsproces bij de grootste kerkgemeenten en de internationale gemeenschap.

Gehoopt wordt dat de president de brief stuurt naar de Organisatie van Amerikaanse Staten en het Vaticaan, waardoor met de internationale steun het proces kan beginnen. De geestelijke zegt dat het van de president afhangt. Hij moet niet alleen voor zichzelf kiezen, maar voor Suriname. De bisschop hoopt nog meer draagvlak te creëren voor zijn initiatief. 8 december 1982 houdt Suriname verdeeld, ook al komt er een vonnis. “Alle betrokkenen moeten zich afvragen, wat laat ik na. Ik blijf ervoor bidden dat het lukt, maar blijf realistisch,” zegt de bisschop.

Bron: ABC Foto: Bisdom

Geef een reactie op dit artikel