Aan het begin van de Amazone-Synode vanochtend uitte Adveniat-Bischop Franz-Josef Overbeck zich: “Na dit Bisschopstreffen zal in de Kerk niets meer zijn als voorheen”. Want de ecologische en sociale thema’s van deze Synode betreffen de hele wereld.
-ROME- (KNA Bsischop Franz-Josef Overbeck uit het Duitse Essen hoopt dat er een krachtig signaal uitgaat van de Amazone-Synode, die vandaag officieel begint, voor Kerk en politiek.
“De Synode betekent een cesuur, omdat duidelijk zal worden, hoe zeer een reusachtig probleem van een grote regio op onze aarde een probleem voor alle mensen op de hele wereld worden kan”, zo zei hij tegenover ‘Spiegel online’.
“Wij willen deze uitdaging aannemen en al het menselijk mogelijke doen om tot een oplossing te komen”. “En zodoende, zo hoop ik, is daarna niets meer als voorheen.” Overbeck is ook voor de Latijns-Amerikaanse-Hulporganisatie Adveniat verantwoordelijk en gelijktijdig lid van de Pauselijke Zuid-Amerika-commissie. Hij neemt overigens zelf niet deel aan de Synode.
Rekening houdend met de immense milieuproblemen in de Amazone-regio zegt de Bisschop verder: “De Kerk moet duidelijk maken, dat de roofbouw op de natuur een halt moet worden toegeroepen. Wij moeten de politieke slagkracht ter plaatse opkrikken.”
Ten aanzien van de beschuldigingen dat de Duitse Bisschoppen de Synode willen instrumentaliseren, om zo innerkerkelijke veranderingen door te drukken, zei Overbeck letterlijk: “Dat is onzin. De problemen, waarom het op de Synode gaat, zijn zo tastbaar, dat de mensen in het Amazone-gebied daarop antwoorden nodig hebben.” Naast de milieuvraagstukken is dat ook het gebrek aan Priesters: “Er zijn reusachtige gebieden, die door slechts enkele geestelijken verzorgd worden. Daaronder lijdt de zielzorg.”
“Ervaren en aangeziene gehuwde mannen, zogenaamde viri probati, tot de Priesterwijding toe te laten is voor onze traditie een zeer grote stap”, erkent de Bisschop: “Maar met het immense Priestertekort in het achterhoofd wil men er wel serieus over nadenken, en dat is volgens mij fout.”
Op de vraag, of de Paus in het Amazone-gebied viri probati zou willen toestaan, om daarna het Priesterambt wereldwijd te openen, zegt Overbeck: “Laten wij het zo zeggen: Het zou een wonder zijn – en wonderen hebben tijd nodig. De invoering van zulke vernieuwingen is een enorme uitdaging en en moet uitvoerig getoetst worden. Maar het is mogelijk.” De Bisschop verwees in deze situatie naar evangelische geestelijken, die na een overstap naar de RK-Kerk als gehuwde man tot Priester worden gewijd. “Ook in de Orthodoxie kennen wij de gehuwde Clerus”, voegt Overbeck toe.
Franciscus wil met recht en rede de viri probati niet tot een ‘politieke kwestie’ maken. Zijn doel is het, de Kerk bijeen te houden en een schisma te vermijden. Ook de kwestie van de wijding van vrouwen zal op de Synode geen grote rol spelen, denkt de Bisschop.
Foto: wiki