-Rome- De bisschoppen van de Noord-Afrikaanse Bisschoppenconferentie veroordelen in hun adventsbrief het gebruik van de Bijbel om kolonisatie te rechtvaardigen, te pleiten voor vrede en het geweld in het Heilige Land en andere mondiale conflicten aan de kaak te stellen. Zij vragen leiders om haat te verwerpen en roepen de kerk op om te bidden en verzoening te bevorderen.
In geen geval kan de Bijbel gebruikt worden om de kolonisatie en annexatie van een gebied dat toebehoort aan een volk dat alleen in recht en vrede wil leven, te legitimeren. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen mensen en hun regeringen. De regering van Israël vertegenwoordigt niet het hele Israëlische volk. “Hamas vertegenwoordigt niet het hele Palestijnse volk.” Dat schrijven de bisschoppen van de Bisschoppenconferentie van Noord-Afrika (CERNA) in een brief gericht aan hun diocesen bij gelegenheid van het nieuwe liturgische jaar dat op het punt van beginnen staat.
Met de komst van de Advent keren de gedachten van de bisschoppen, ‘met pijn’, zoals de tekst aangeeft, ‘naar het land waar Jezus werd geboren, opgroeide, woorden van gerechtigheid en vrede sprak, zijn leven gaf voor de hele mensheid en weer tot leven werd gewekt.” Dit land wordt al meer dan een jaar verscheurd door conflicten, met een tragische tol aan slachtoffers, ontheemden en massale verwoestingen. Een hele bevolking wordt gegijzeld, verstoken van medische zorg en voedsel en dag na dag wordt dit conflict gebagatelliseerd tot op het punt van onverschilligheid. Hetzelfde geldt voor veel andere conflicten in Afrika, Europa en andere delen van de wereld.
De CERNA-bisschoppen benadrukken hun vastberaden engagement voor de vrede: “Wij staan aan de kant van de vrede en zijn onvoorwaardelijk vóór vrede. Wij lijden met alle slachtoffers. “Wij zijn tegen alle oorlogen, tegen alle vormen van geweld en terrorisme.” De brief bevat een krachtig oproep aan de machthebbers, vooral op de landen die bij het conflict betrokken zijn. Zij blijven ook bidden opdat de wereldleiders de moed van nederigheid hebben, oprecht luisteren naar het lijden van anderen, elkaar respecteren en alle haat verwerpen, terwijl zij er bij hen op aandringen ‘elke provocatie, elk verlangen naar vernietiging, elke vorm van overheersing en wraak te verwerpen.
“Wij vragen God ook dat andere landen zich ertoe verbinden een vredesakkoord te garanderen in plaats van wapens te leveren aan de oorlogvoerende partijen”, vervolgt de brief. In hun afsluiting doen de Afrikaanse bisschoppen een oproep aan de gelovigen van de kerk in Noord-Afrika: “Wij roepen elke parochiaan van onze kerken op om deze Adventstijd te wijden aan het bidden voor vrede en aan het uitvoeren van concrete gebaren van verzoening en van solidariteit met de slachtoffers.
De brief werd gepubliceerd aan het einde van de meerdaagse bijeenkomst die de bisschoppen in Rome doorbrachten, waar zij samenkwamen voor het traditionele Visit ad Limina Apostolorum (de laatste was in 2015). Naast de pelgrimstochten naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus en bezoeken aan de basiliek van Sint-Jan van Lateranen, namen de prelaten samen met moslimvertegenwoordigers deel aan een interreligieuze bijeenkomst in de grote moskee van Rome.
Tijdens hun verblijf in de Eeuwige Stad kozen de bisschoppen een nieuwe leiding voor CERNA, dat eind februari 2025 zal aantreden. De nieuwe voorzitter zal Nicholas Lhernould zijn, aartsbisschop van Tunesië, terwijl Jean-Paul Vesco, aartsbisschop van Algiers, de functie van vice-president zal gaan bekleden. Tot de nieuwe leiding behoren ook George Bugeja, apostolisch vicaris van Tripoli, en Mario Golden Lion, apostolisch prefect van Laayoune-Sahara.