-Rome- De voorzitter van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE), Monseigneur Mariano Crociata, heeft zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over de humanitaire crisis in Goma en het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Bisschop Crociata roept de Europese Unie en de internationale gemeenschap op om dringend actie te ondernemen om de escalatie van het geweld te stoppen en toegang tot humanitaire hulp te garanderen.
De verklaring van bisschop Crociata volgt op de verklaringen van de bisschop van Goma, monseigneur Willy Ngumbi Ngengele, die COMECE informeerde over de dramatische situatie in de regio. Het offensief van de rebellenbeweging M23 heeft Goma in chaos gestort. Volgens cijfers van de VN zijn er bijna 3.000 mensen omgekomen en zijn meer dan een miljoen burgers ontheemd geraakt. Ziekenhuizen, waaronder die van de kerk, zijn gebombardeerd, waarbij pasgeborenen en talloze burgers omkwamen.
Bisschop Crociata verwelkomde de recente toekenning van 60 miljoen euro aan humanitaire hulp door de EU, evenals het stappenplan dat de katholieke en protestantse kerken hebben voorgesteld om vrede in de regio te bereiken. Hij benadrukte echter dat er meer inspanningen nodig zijn om de bescherming van de burgerbevolking en de onbeperkte levering van humanitaire hulp te waarborgen.
In zijn verklaring veroordeelde de prelaat ook de vermeende betrokkenheid van buitenlandse legers bij het conflict. Hij wees met name op de steun van Rwanda aan de M23, wat volgens hem een ernstige schending van het internationaal recht is. “De EU en de internationale gemeenschap moeten druk uitoefenen op deze actoren om te stoppen met de steun aan M23, te goeder trouw te onderhandelen en de territoriale integriteit van de DRC te respecteren”, zei hij.
Voorafgaand aan de stemming in het Europees Parlement over de resolutie “Escalatie van geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo” drong Crociata er bij de Europarlementariërs op aan om gerichte sancties te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen, economische overeenkomsten met betrekking tot de exploitatie van mineralen in de DRC te herzien en de mechanismen voor zorgvuldigheid in toeleveringsketens voor materialen zoals kobalt, coltan en goud te versterken.
“Economische belangen mogen de inzet van de EU voor menselijke waardigheid, internationaal recht en rechtvaardigheid niet in gevaar brengen”, aldus Crociata, die de Congolese bisschoppen verzekerde van de voortdurende steun van COMECE in hun streven naar een rechtvaardige en duurzame vrede voor het land.