-Berlijn- Met het oog op de Werelddag voor de Armen, die zondag door Paus Franciscus werd uitgeroepen, heeft de Duitse Rooms-katholieke bisschoppenconferentie gewezen op de alarmerende armoede onder vrouwen in Duitsland. Er zijn ruim 14 miljoen armen in Duitsland op een bevolking van 84,48 miljoen inwoners. Vooral vrouwen worden getroffen.
“Vanwege armoede en daaruit voortvloeiende schaamte trekken veel vrouwen zich terug uit het sociale leven en vereenzamen zij”, zegt de voorzitter van de Pastorale commissie van de bisschoppenconferentie, bisschop Peter Kohlgraf uit Mainz. Er zijn ruim 14 miljoen armen in Duitsland. Vooral vrouwen worden getroffen.
Vrouwenarmoede in Duitsland
In zijn gesprekken met parochiepriesters hoort hij de vaak over schaamte en vernedering, wanneer het gaat om armoede onder vrouwen in Duitsland, voegt Kohlgraf eraan toe: “Uit mijn ervaringen in het pastoraat hoor ik van de alleenstaande moeder die haar werk als opvoeder al jaren niet meer (financieel) aan kan en zich schaamt. Of gepensioneerde alleenstaande vrouwen die een bijbaantje moeten nemen om rond te kunnen komen.”
“Vrouwen doen 61,3 procent van het onbetaalde zorgwerk wereldwijd en ruim 80 procent van het professionele zorgwerk in Duitsland.”
Het simpelweg vrouw zijn, leidt vaak tot economische nadelen, zowel internationaal als in Duitsland, aldus het rapport. Dan is er nog de schaduweconomie, waarin veel vrouwen met een migrantenachtergrond, ‘zwart’ werken als schoonmaak-, verplegings- en zorgpersoneel, het is er volop, maar niemand benoemt het.
Hieronder vallen ook vrouwen die in hun particuliere huishoudens zorgen voor mensen die zorg nodig hebben en bij hen inwonen. Zelfs veel vrouwen die voltijds werken, kunnen niet rondkomen van hun loon en lopen ook op oudere leeftijd het risico in armoede te vervallen.
Het risico op armoede is bijzonder hoog onder alleenstaande vrouwen, gescheiden vrouwen en alleenstaande ouders. Vrouwen met een migrantenachtergrond -en ervaring met racisme- lijden onder dubbele discriminatie.
Bisschop Kohlgraf roept de politiek, van links tot rechts op, toteen mentaliteitsverandering en realistische kijk op (alleenstaande) vrouwen waar het gaat om armoede, inclusief een herziening van het belastingbeleid.
Nederland
Vorig jaar schatte het CBS dat 825.000 mensen in armoede leven. Maar door een nieuwe rekenmethode werd dat cijfer aangepast en ligt nu rond 550.000. De hoofdeconoom van CBS, Peter Hein van Mulligen, merkt op dat deze vermindering van armoede niet alleen een weerspiegeling is van herijking, maar eerder in lijn is met een gestage daling van armoede in de afgelopen vijf jaar.
Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie-armoede komt ook in ons land voor. Dat blijkt uit het Bloedserieus onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Plan International onder duizend meisjes tussen de 12 en 25 jaar en uit onderzoek van feministisch platform De Bovengrondse, waarbij ruim vijftig organisaties die werken met mensen die leven rondom de armoedegrens en circa 170 vrouwen werden ondervraagd.