-‘s Gravenhage- CDA voorman Henri Bontenbal lijkt naar de Duitse Rooms-katholieke bisschoppen te hebben geluisterd. Deze maakten onlangs duidelijk, met het oog op de verkiezingen dit najaar, dat stemmen op een rechtsradicale partij betekent dat je niets meer te zoeken hebt in de Roomse kerk.
De harde woorden, van gelijke strekking van de CDA-leider, moeten nu voorkomen dat oud-CDA-bestuurders in een rechts kabinet stappen. Op het CDA-congres, gisteren in Nijkerk, laten de aanwezigen duidelijk merken achter hun CDA te staan en de partijlijn trouw te blijven. Maar wat als je gevraagd wordt het toch te doen? “Er zijn altijd mensen die ja zeggen”, melden ex-bewindspersonen.
Informateur en CDA’er Richard van Zwol, die de naam heeft een onkreukbare partijideoloog en loyale CDA’er te zijn, lijkt er nu geen moeite mee te hebben om aan de slag te gaan als formateur voor een kabinet met de PVV. Henri Bontenbal leert zijn pappenheimers nu echt kennen, wie volgt?
Team CDA
Gevraagd aan CDA-toppers, die de kwaliteiten voor een ministers of staatssecretarispost hebben, zoals Marnix van Rij, Hanke Bruins Slot of Sybrand Buma, levert als reactie op: “Ik niet, ze hoeven mij niet te bellen. Minister Bruins Slot verwoordt het zo: ,,Ik speel voor één team, en dat is team-CDA.”
Ijdelheid en machtshonger
Het adagium op het congres lijkt te zijn: niet meedoen aan een kabinet, waar het CDA geen deel van uitmaakt. Maar wat politici zeggen is één ding, wat zij doen een ander. Ijdelheid en machtshonger spelen ook een rol. Vele CDA’ers hebben in het verleden ook de overstap naar BBB en NSC gemaakt.
” Wie alsnog in een rechts kabinet stapt, moet zijn lidmaatschap opzeggen en overstappen naar een andere partij, suggereren diverse CDA-congresgangers, onder wie oud-senator Ton Rombouts: ,,Voordragen voor royement, zou ik zeggen.” Oud CDA-provinciebestuurder Andre Dümmer is geschrokken van de overstap van vele CDA’ers naar BBB en NSC: “Gelukkig is er noch een restant aan CDA’ers bestaande uit mensen met ‘ruggengraat’ en principes, op deze club kunnen wij bouwen in de oppositie, om daarna weer sterk terug te keren”.