Volgens het OM was het Rafaël die een mail stuurde naar een Maastrichts gemeenteraadslid en daarin beschreef hoe de politicus, een officier van justitie en verschillende agenten worden geliquideerd. “Huurmoordenaars zullen met hen afrekenen. Zij zullen aan stukken geschoten worden”, was de niet al te frisse tekst in de mail. Het gebruikte emailadres is verbonden aan een familielid van Rafaël, maar de dreigmail is niet ondertekend. Rafaël ontkent dat hij de mail stuurde.
Vrijspraak
De Maastrichtenaar werd opgepakt en zat na diverse verlengingen ruim een maand in voorarrest, tot groot ongenoegen van Rafaël N. Hij gaf zijn advocaat opdracht de zaak aan te brengen bij het Hof in Den Bosch voor een herbeoordeling. De rechters bogen zich over de aanklachten en kwamen tot verrassing van velen tot een andere conclusie, dan de rechter in eerste aanleg. De vasthouding van Rafaël moest worden opgeheven wegens gebrek aan bewijs.
<
section class=”content-region content-body-only”>Rafaël kwam op vrije voeten en kon zich weer wijden aan zijn grote hobby, het verzamelen van bidprentjes. Maar justitie blijft hem als verdachte aanmerken. “Ik heb altijd gezegd dat er heel erg weinig aanwijzingen waren dat cliënt die mails heeft gestuurd. De politie kwam maar al te snel tot de conclusie dat het cliënt is geweest”, zegt advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen tegenover de pers.
Bidprentjesfetisjist
Het is niet de eerste keer dat Rafaël N. met justitie in aanvaring kwam. Hij kwam meermaals in beeld vanwege bedreiging, stalking en mishandeling. Dat had telkens te maken met zijn obsessie rondom het verzamelen van bidprentjes. In oktober 2020 werd hij vrijgesproken in een grote bidprentjeszaak, maar in voorgaande jaren is hij meermaals veroordeeld. Rafaël zat om die reden ook jarenlang in een tbs-kliniek na doodsbedreigingen toen nabestaanden hem geen bidprentje wilden geven. De man blijkt een fanatiek verzamelaar van bidprentjes. Om deze te bemachtigen is hij bereid om erg ver te gaan.
Rafaël N. benaderde mensen per post of via de e-mail, maar trok ze ook aan de jas op het kerkhof om prentjes te verzamelen. Als deze weigerden, ging de Maastrichtenaar regelmatig over op stalking en bedreigingen. Eén slachtoffer werd onaangenaam verrast met uitwerpselen op zijn voordeur en brievenbus. De bidprentjesfetisjist werd in 2015 opnieuw veroordeeld. Hij kreeg twintig maanden gevangenisstraf.
Creativiteit kan Rafaël N. niet worden ontzegd om aan bidprentjes te komen. Volgens kerkelijke bronnen deed hij zich zelfs voor als vrijwilliger van de parochies Sint Anna en Sint Pieter en zorgcentrum La Valence, om zo bij mensen binnen te komen die net iemand hadden verloren. Eenmaal binnen, vroeg hij de rouwende mensen om een bidprentje.