Brand in kapellen in Lourdes

Leestijd: 2 minuten
Brand in Lourdes (Beeld EMB)
Dinsdag 12 juli 2022 -06:22 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: Publiek domein
  -Lourdes- In het Franse bedevaartsoord Lourdes heeft een brand in drie kapellen grote materiële schade aangericht. Hete wind in het weekeinde heeft waarschijnlijk het vuur van de kaarsen naar inpakpapier laten waaien, waarna het vuur zich snel kon verspreiden. Brandstichting is na evaluatie van bewakingscamera beelden uitgesloten.

De rector van het veelbezochte bedevaartsoord, Olivier Ribadeau Dumas, sprak via Twitter van “weer een harde klap” voor het heiligdom, dit kunnen wij er niet ook nog bij hebben”. Na twee jaar coronapandemie kampt het bedevaartsoord in de Pyreneeën nog steeds met een enorm inkomstenverlies. Het aantal pelgrims is nog maar de helft van wat het was vóór de pandemie.

Pelgrims komen traditioneel samen en steken kaarsen aan de oorspronkelijk zeven huisjes  op de rechteroever van de Gave. De drie verwoeste kapellen werden in 2018 gerenoveerd om rook en hitte af te voeren, maar ook om de frequente overstromingen van de rivier beter te weerstaan. Een woordvoerder schat de totale schade op zeker 1,5 miljoen euro.

Soms branden 4.000 kaarsen gelijktijdig

De verkoop van kaarsen is met ongeveer 40 procent de belangrijkste inkomstenbron voor het bedevaartsoord. In alle zeven kapellen kunnen in totaal 4.000 kaarsen tegelijk branden. Opdat gelovigen, die niet kunnen reizen, toch hun geloof kunnen uiten, wil de organisatie het tijdens de lockdown ontwikkelde online donatiesysteem voor kaarsen in stand houden. ‘Online pelgrims’ kunnen een formulier invullen en een betaling doen  op de Lourdes-website. Een kaars wordt dan aangestoken in zijn/haar naam of een roos geplaatst in de Grot van Lourdes. De vier overgebleven kapellen blijven onder verscherpt toezicht open voor het publiek. De drie verwoeste gebouwen worden vervangen door tijdelijke noodkapellen.

Historie

In 1858 verscheen de Heilige Maagd Maria in Lourdes, een van de beroemdste bedevaartsoorden ter wereld, in totaal 18 keer aan het herdersmeisje Bernadette Soubirous (1844-1879). In 1862 werden de verschijningen opgetekend door de plaatselijke bisschop, in 1891 door paus Leo XIII universeel erkend. In normale tijden reizen jaarlijks miljoenen pelgrims naar de stad in de Zuid-Franse Pyreneeën. Gelovigen schrijven helende krachten toe aan het zogenaamde Lourdeswater uit een bron bij de Mariagrot in Massabielle.