Britse rechtbank bevestigt financiële fraude tegen Vaticaan

Leestijd: 2 minuten

Zondag 23 februari 2025 -06:55 uur – Bron: Redactie Kerk/VN/KNA – Beeld: MB

-Londen- Een uitspraak van het Hooggerechtshof van Engeland en Wales heeft bevestigd dat het Vaticaanse Staatssecretariaat het slachtoffer is geworden van fraude bij de aankoop van een gebouw in het centrum van Londen. De Italiaanse financier Raffaele Mincione, in 2023 veroordeeld door een rechtbank in het Vaticaan, manipuleerde de transactie, waardoor het Vaticaan te veel heeft betaald.

Voor deze frauduleuze transactie werd Mincione in december 2023 door een rechtbank in het Vaticaan veroordeeld tot vijf jaar en zes maanden gevangenisstraf. Ook werd hem een ​​boete van 200,5 miljoen euro  opgelegd, een van de hoogste financiële straffen die ooit door de rechtbanken van het Vaticaan zijn opgelegd.

Becciu

Tijdens dat proces werd kardinaal Angelo Becciu ook veroordeeld tot vijf en een half jaar gevangenisstraf voor verduistering van overheidsgelden. Volgens de uitspraak regelde Becciu de aankoop van het pand aan Sloane Avenue toen hij van 2011 tot 2018 plaatsvervangend staatssecretaris was. Om dit te doen gebruikte hij een derde van de gereserveerde fondsen van het ministerie van Buitenlandse Zaken: dat wil zeggen 200 miljoen dollar die tussen 2013 en 2014 op verzoek van Becciu werden betaald.

Het geld werd gebruikt om aandelen te kopen via een fonds dat beheerd werd door de Italiaanse tussenpersoon Mincione. Samen met Becciu werd hij door de lagere rechtbank van het Vaticaan veroordeeld voor het witwassen van geld, verduistering en corruptie. Na de uitspraak spande Mincione in juni 2020 een rechtszaak aan tegen het Staatssecretariaat van het Vaticaan bij een Britse rechtbank.

Schadelijk financiële opzet

Het doel van de Italiaanse financier was om een ​​reeks juridische verklaringen in zijn voordeel te verkrijgen met betrekking tot zijn beheer bij de aankoop en verkoop van het Sloane Avenue-gebouw. Mincione betoogde dat zijn gedrag in de transactie transparant en in overeenstemming met de normen van eerlijk zaken doen was geweest. De Britse rechtbank verwierp zijn claims echter en bevestigde daarmee dat het Vaticaan redenen had om zichzelf als slachtoffer van een schadelijk financiële opzet te beschouwen.

Volgens de 50 pagina’s tellende uitspraak van rechter Robin Knowles hebben Mincione en zijn bedrijven belangrijke informatie achtergehouden en de waarde van het onroerend goed in Londen verkeerd voorgesteld, waardoor het Vaticaan aanzienlijke schade heeft geleden. De rechtbank oordeelde dat Mincione “onrealistische” uitspraken deed, de prijs van het onroerend goed opdreef en misbruik maakte van het gebrek aan ervaring van het Vaticaan met dergelijke investeringen.

Volgens een redactioneel commentaar van Vatican News heeft de uitspraak voor het Vaticaan “belangrijke gevolgen, ook voor toekomstige zaken met betrekking tot de financiële transacties van de Heilige Stoel”.