Burkina Faso: ondanks terrorisme nemen de roepingen toe

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 26 december 2024 – 12:05 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: MB

-Ouagadougou- Hoewel priesters en andere geestelijken in Burkina Faso het belangrijkste doelwit zijn van terroristen, kent het land in de afgelopen jaren een toename van het aantal priesterroepingen.

“Tijdens de kerstvakantie kunnen de vele seminaristen niet zomaar overal heen”, legt pater Guy Moukassa Sanon, rector van het grootseminarie van de Heilige Petrus en Paulus in Kossoghin uit. Voor deze jonge roepingen kan de reis naar het ouderlijk huis voor de kerst levensgevaarlijk zijn. Daarom worden zij verwelkomd door diocesane centra of gastgezinnen, of worden zij door andere seminaristen uitgenodigd om de vakantie bij hun familie in veiliger gebieden door te brengen.

Bijna 40% van de jonge mannen op het interdiocesaan seminarie komt uit bisdommen in de “gevarenzone”. Ondanks alle moeilijkheden blijft het aantal roepingen in het land echter toenemen. Alleen al in het seminarie van Sint-Petrus en Paulus is het aantal studenten gestegen van 254 in het academiejaar 2019/2020 – toen de terreur de kerk in Burkina Faso rechtstreeks begon te treffen – naar 281 in het academiejaar 2024/2025.

Roeping in moeilijke tijden

In het verleden hebben sommigen geprobeerd de risico’s te trotseren om hun families te bezoeken, zoals met kerst. Voor Marius, een seminarist die in zijn derde studiejaar op het seminarie zit, kreeg deze roekeloosheid een tragisch einde: hij werd in 2022 door terroristen ontvoerd toen hij een gevaarlijke route nam om zijn vader te bezoeken in een afgelegen dorp. Terroristen ontdekten hem en namen hem gevangen. Zijn lichaam is nooit teruggevonden, zijn familie is ervan overtuigd dat hij is vermoord of als slaaf verkocht. “Andere seminaristen ontsnapten ternauwernood”, zegt de rector.

Volgens pater Sanon van het seminarie is het feit dat zóveel jonge mensen in Burkina Faso, ondanks de veiligheidscrisis in het land, priester willen worden, niet alleen te danken aan goed beroepsonderwijs, maar ook aan het feit dat jongeren gemakkelijk mensen in hun omgeving vinden ‘die, op een zichtbare manier getuigen van de liefde van Christus.” Omdat de secularisatie nog niet zo wijdverspreid is als in Europa, is het volgens hem in Burkina Faso gemakkelijker om nieuwe aanwas te krijgen ‘dan in een materialistische wereld waarin niets meer van God wordt verwacht’.

De uitdagingen van de vorming van toekomstige priesters

De rector legt uit dat het aantal seminaristen zo hoog is dat er niet eens plaats is voor hen allemaal. “Wij hebben gemeenschappelijke ruimtes opgedeeld in kleine eenheden, gescheiden door scheidingswanden om ze te huisvesten”, zegt hij. “Deze omstandigheden zijn echter verre van ideaal voor hun studie en bovendien niet voldoende om hen allemaal te huisvesten. Om deze reden zijn wij genoodzaakt 22 seminaristen elders te huisvesten en nog eens elf naar een seminarie in Mali te sturen. De rector benadrukt het belang van een goede opleiding van toekomstige priesters voor de geloofwaardigheid van de kerk. “Het is van cruciaal belang dat toekomstige priesters een authentieke getuigenis van hun geloof kunnen afleggen”, benadrukt hij.

Religies

Een andere grote uitdaging voor de opleiding van toekomstige priesters ligt in de problemen van het naast elkaar bestaan ​​van verschillende religies, verergerd door de situatie van ernstige onveiligheid in Burkina Faso: “In Burkina Faso zijn er verschillende terroristische groeperingen. Sommigen van hen doden zonder onderscheid, of het nu moslims of christenen zijn. Anderen willen echter de sharia-wetgeving opleggen en christenen rechtstreeks aanvallen. Weer anderen maken jacht op jongemannen en vrouwen om ze als slaven te verhandelen.

Vóór het terrorisme waren er geen problemen met het samenleven tussen moslims en christenen, zelfs niet binnen families, die vaak uit leden van verschillende religies bestonden. Veel seminaristen hebben moslimouders en hoewel dat in eerste instantie tot teleurstellingen zou kunnen leiden, was dat uiteindelijk geen probleem. Aan de andere kant zou de sociale cohesie vandaag de dag, als wij niet oppassen, in gevaar kunnen komen. “Daarom is het cruciaal om toekomstige priesters te leren de eenheid te bevorderen, omdat de kerk, die ten dienste staat van de samenleving, moet werken aan de eenheid,” aldus de pater.

 

Geef een reactie op dit artikel