Bacharach (1928 Kansas City) was in de jaren ’50 en vroege jaren ’60 pianist en bandleider voor Marlene Dietrich. Hij is samen met tekstdichter Hal David en anderen verantwoordelijk voor talrijke bekend geworden nummers die onder meer gezongen werden door The Carpenters, Aretha Franklin, Jack Jones, Tom Jones, Dusty Springfield, Luther Vandross, Scott Walker en Dionne Warwick. Zijn muziekstijl wordt bestempeld als ‘easy listening’ en gewaardeerd voor de opvallende melodielijnen en licht klassiek georiënteerde stijl.
52 Top 40 hits
Burt Bacharach had 52 Top 40-hits. Daarnaast werden veel van de nummers opgepikt door jazzmusici zoals Stan Getz en Wes Montgomery. Bacharach, die door zijn moeder tot de piano verleid werd, luisterde in zijn jeugd veel naar bebop en Bach. Dat niveau wilde hij eren, maar hij wilde ook graag gehoord worden. Zijn oplossing bestond erin om popmuziek naar een hoger niveau te tillen.
Zijn doorbraak kwam er toen soulzanger Jerry Butler in 1963 een van zijn songs, ‘Make it easy on yourself’, wilde opnemen en het label hem voor de opnames carte blanchegaf. Hij haalde er een klassiek instrumentarium bij om de orkestrale arrangementen te spelen, die zo typisch zouden worden voor hem, en nam alles op met zijn even typische perfectionisme. ‘Die opname opende voor mij alle deuren’, vertelde Bacharach later.
Het was het begin van een creatieve hausse die de popmuziek sterk zou beïnvloeden. In enkele jaren schreven Bacharach en David meer dan honderd songs, vele gezongen door zangeres Dionne Warwick. ‘Walk on by’, ‘I say a little prayer’, ‘Alfie’, ‘Do you know the way to San Jose’, ‘I’ll never fall in love again’ waren al tijdloos toen ze verschenen: schijnbaar simpel, catchy als stroop, maar uitdagend genoeg voor muzikanten en vocalisten door hun slimme akkoordprogressie en warme kleurrijkdom.
Burt Bacharach won zes Grammy Awards, drie Oscars en in 2001 de prestigieuze Polar Music Prize. ’Muziek is mijn redding’, zei hij in 2020. ‘Ze houdt me met beide benen op de grond. Ze zorgt ervoor dat ik niet aan dingen denk waaraan ik liever niet denk.’ Daarmee verwees hij onder meer naar zijn dochter Nikki, die door een niet-gediagnosticeerde vorm van Asperger een erg getroebleerd leven leidde, voor ze in 2007 uit het leven stapte. Ze liet hem een brief na, die hij jaren lang liet liggen, en wellicht zelfs nooit gelezen heeft.
Burt Bacharach kwam ter wereld in een Joods gezin. De familie deed weinig aan het geloof en Bacharach zelf sprak er liever niet over. Wel dat alle kinderen en vrienden in zijn jeugd Katholiek waren.