-Ter Apel/Roermond- Van het hoge noorden tot het diepe zuiden mag weer carnaval worden gevierd. Gisteren op de 11e van de 11e is het startsein gegeven, in het Noordelijke Kloosterburen en Ter Apel tot in het zuidelijke Roermond. In de laatste plaats kon dubbel feest worden gevierd, want de bisdom van Limburg was ook nog eens jarig.
Carnaval is van oorsprong een gekerstend volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland werd het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het noorden en oosten. Ook in België en Duitsland wordt uitbundig carnaval gevierd. De laatste 30 jaar hebben ook protestanten zich massaal aangesloten en hossen en deinen zij massaal mee.
Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Inmiddels is het in verschillende plaatsen in Nederland een gebruik om carnaval op carnavalsvrijdag te openen. Het carnavalsfeest wordt in bijna alle steden en dorpen vooral georganiseerd door de lokale carnavalsvereniging(en) vaak afgekort tot KV. De carnavalsperiode begint op de 11e van de 11e (11 november) voorafgaand aan het carnavalsfeest het jaar daarop. Tot het feest behoort bijna overal de optocht, veelal op zaterdag en zondag. Tijdens het carnaval regeert Prins Carnaval die in een aantal gevallen van de burgemeester voor de periode van het carnavalsfeest de sleutel van de stad ontvangt.
Vastelaovend
Op Aswoensdag wordt carnaval afgesloten, maar de tradities verschillen per regio. In Limburg wordt carnaval ook wel vastelaovend genoemd, vernoemd naar de avond voor aanvang vastentijd. Het Limburgs carnaval is meer verwant aan het Venetiaans carnaval. In het overgrote deel van Noord-Brabant wordt er afgesloten met worstenbrood en een Brabantse koffietafel. Ook in het noorden van het land wordt stevig Carnaval gevierd, zoals in het Groningse Ter Apel, waar in de jaren 1960 door de plaatselijke kapelaan een Carnavalsvereniging opgericht werd en met groot succes tot op de dag van vandaag. Bijzonder is dat het carnaval in Ter Apel de laatste decennia een feest der volkeren is, waar honderden asielzoekers samen met de plaatselijke bevolking aan de optochten deelnemen en feesten tot aan het ochtendgloren.
Carnaval 2025 begint officieel op zondag 2 maart en duurt tot en met dinsdag 4 maart. Het vindt dus plaats in week 9 en week 10. Tijdens carnaval 2025 starten veel activiteiten al op vrijdag 28 februari en in sommige steden/dorpen eindigt carnaval pas op Aswoensdag 5 maart. Alaaf !