-Istanboel/Vaticaanstad- (KNA) Christelijke mozaïeken en fresco’s in de Hagia Sophia te Istanboel worden in tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken en toezeggingen van de Turkse regering afgedekt of op een andere plaats opgehangen.
Dat bericht Asianews onder verwijzing naar informatie van het Turkse dagblad ‘BirGün’. Volgens deze krant zijn de kunstwerken uit de 9e en 10e eeuw momenteel achter doeken verborgen.
Voor de uiterst omstreden verandering van de voormalige Byzantijnse kerk in een moskee, op 24 juli, had Ankara beloofd, de Christelijke mozaïeken en fresco’s uitsluitend tijdens de Islamitische gebedstijden te verhangen of af te dekken. Op de tijden daartussen konden bezoekers deze dan alsnog bezichtigen.
Diyanet
Volgens de Turkse krant houdt de religieuze toezichthouder Diyanet zich tot nu niet aan die afspraak. De religieuze autoriteit heeft de verantwoordelijkheid voor het kerkgebouw na de bestemmingswijziging van het ministerie voor cultuur- en toerisme overgenomen, hun medewerkers zijn dagelijks werkzaam in de Hagia Sophia. Momenteel wordt gewerkt aan een systeem, om de kunstwerken buiten de gebedstijden voor het publiek toegankelijk te maken, citeerde ‘BirGün’ een medewerker van het ministerie; “maar wij hebben nog geen informatie, wanneer dat gaat gebeuren”. Volgens de Turkse website kulturservisi.com zal de bovenste galerij in zijn geheel voor bezoekers gesloten blijven. Lees verder onder de foto>
Eind juli had President Recep Tayyip Erdogan de in 1934 tot museum verklaarde Hagia Sophia, tijdens een Islamitisch vrijdaggebed officieel tot Moskee verklaard. Deze handeling stootte internationaal op grote verbazing en zelfs woede. In het bijzonder uit Griekenland en de Griek-Orthodoxe kerk, maar ook van de kant van de EU, VS en Rusland kwam heftige kritiek.
Seculiere staat
De Hagia Sophia (Goddelijke wijsheid) werd in 537 als Byzantijnse kerk gewijd en in gebruik genomen. Na de verovering van Constantinopel, het hedendaagse Istanboel, in 1453 door de Osmanen werd het een Moskee. Stichter van de republiek Turkije Mustafa Kemal ‘Ataturk’ verklaarde het bouwwerk in 1934 tot museum, om de omvorming van Turkije tot een seculiere staat te onderstrepen. Op aandringen van de regering Erdogan stond nu het Hoogste Gerechtshof van Turkije de wijziging in een Moskee toe.