-St. Annaland- Voor veel christenen speelt het Bijbelse concept van ‘rentmeesterschap’ een belangrijke rol in hun kijk op duurzaamheid en klimaat. Toch blijkt uit onderzoek dat christenen gemiddeld niet duurzamer leven dan andere Nederlanders. Hoewel zij vaker soberheid als belangrijke waarde benoemen, is dit niet altijd terug te zien in hun gedrag, dat meldt de stichting Corazon.
Klimaatzorgen gelijk verdeeld
Driekwart (76%) van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen over het klimaat, en dit percentage ligt met 77% nagenoeg gelijk bij christenen. Ondanks deze gedeelde zorg, trekken christenen soms andere conclusies uit deze zorgen. Zo geeft een kleine groep christenen met veel klimaatzorgen (13%) aan dat het beter zou zijn om vanwege klimaatverandering geen kinderen te krijgen, terwijl dit onder de algemene bevolking met vergelijkbare zorgen twee keer zo vaak voorkomt (26%).
Soberheid als belangrijke waarde, maar niet altijd in praktijk gebracht
Zes op de tien christenen (60%) vinden duurzaam leven belangrijk, wat iets hoger ligt dan het percentage van de algemene bevolking (54%). Ook ziet een aanzienlijk deel van de christenen sober leven als een belangrijke deugd (34%, tegenover 22% van de algemene bevolking).
Toch vertaalt deze nadruk op soberheid zich niet altijd naar daadwerkelijk gedrag. Zo eten christenen vaker vlees dan de algemene bevolking (62% eet minstens vier keer per week vlees, tegenover 52% van de algemene bevolking). Daarentegen vliegen christenen minder en kopen ze vaker groenten en fruit uit de eigen regio.
Rentmeesterschap en geloofsopvattingen
Veel christenen benoemen het begrip rentmeesterschap als leidend in hun kijk op duurzaamheid. Het idee dat de aarde door God ‘in bruikleen’ is gegeven, en dat mensen de verantwoordelijkheid hebben om goed voor de schepping te zorgen, is wijdverspreid. Vier op de tien christenen (38%) geven echter aan dat hun geloof geen invloed heeft op hun kijk op duurzaamheid.
Voor degenen die hun geloof wel in verband brengen met duurzaamheid, is rentmeesterschap een belangrijk uitgangspunt. Respondenten gaven aan dat zij proberen als goede rentmeesters van Gods schepping te leven:
- “Wij hebben de aarde in beheer gekregen en tot nu toe zijn we een slechte beheerder.”
- “Ik probeer als rentmeester goed met de schepping van God om te gaan.”
Naast rentmeesterschap wordt ook naastenliefde vaak genoemd als motivatie om duurzaam te leven:
- “Heb je naaste lief als jezelf, en daar hoort ook de leefomgeving bij.”
Een kleine groep christenen ziet klimaatverandering anders en stelt dat de invloed van de mens beperkt is:
- “Ik geloof dat God in alles is en dat wij daar maar zeer weinig of geen invloed op hebben.”
Duurzaamheid in kerk en stemkeuze
Bijna twee derde (65%) van de kerkgangers geeft aan dat thema’s als duurzaamheid en klimaat besproken worden in hun kerk. Dit komt vaker voor in protestantse kerken (77%) dan in katholieke kerken (53%). Veel kerkgangers geven aan dat zij graag meer aandacht voor deze onderwerpen in hun kerk zouden willen zien.
Op politiek gebied speelt klimaatverandering een kleinere rol voor christenen dan voor de algemene bevolking. Slechts 17% van de christelijke kiezers noemt klimaatverandering een van de belangrijkste thema’s bij hun stemkeuze, tegenover 29% van de algemene bevolking. Normen en waarden staan bij christenen juist op de eerste plaats, met 41% die dit als belangrijkste onderwerp benoemt.
Hoewel de ChristenUnie vaak gezien wordt als een partij die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan, stemmen christenen met veel klimaatzorgen vaker op GroenLinks (26%) dan op ChristenUnie (16%).
Conclusie
Dit onderzoek door de stichting Corazon toont aan dat er nog veel te doen is. Christenen in Nederland hechten dan wel hogere waarde aan duurzaamheid en soberheid, maar vertonen gemiddeld een vergelijkbaar gedragspatroon als de rest van de bevolking. Terwijl rentmeesterschap voor velen een motiverende factor is, blijkt er veel ruimte te zijn voor verdere bewustwording en acties binnen christelijke gemeenschappen.