Christenen verlaten Bethlehem wegens geweld door Joodse kolonisten

Leestijd: 4 minuten

Donderdag 22 augustus 2024 ~ 12:13 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA ~ Beeld: Hosny Salah

 -Betlehem- Pater Ibrahim Faltas, waarschuwt voor de ernstige situatie op de Westelijke Jordaanoever, waar het conflict en de uitbreiding van Israëlische nederzettingen de uittocht van christenen veroorzaken. Meer dan zeventig gezinnen hebben Bethlehem inmiddels verlaten sinds het begin van de oorlog in Gaza, wat het einde betekende van het toerisme naar de regio waar deze gezinnen wonen en werken.

“De aandacht van de internationale gemeenschap is gericht op Gaza, maar op de Westelijke Jordaanoever zijn er ook veel problemen: botsingen, aanvallen, toename van het aantal nederzettingen, zoals tegenwoordig gebeurt in de omgeving van Bethlehem. En ze blijven Palestijnen arresteren, meer dan tienduizend mensen sinds 7 oktober; Ze zijn een teken van zorg voor de kerk en voor ons allemaal, inclusief alle christenen die emigreren”, aldus de pater..

Alleen al in Bethlehem meer dan zeventig gezinnen sinds het begin van de oorlog, anderen in Jeruzalem en zij delen allemaal hetzelfde idee: ‘Er is hier geen toekomst meer voor onze kinderen en de situatie is dramatisch.” De woorden van pater Ibrahim Faltas, vicaris in Bethlehem, laten een sombere kijk zien op de toekomst van christenen op de plaats waar hun geschiedenis begon, het land van Jezus en de eerste discipelen. “De heilige plaatsen zonder christenen, de Westelijke Jordaanoever zonder christenen, Bethlehem en Jeruzalem zonder christenen zijn een bron van grote zorg.”

Onteigening van christelijke eigendommen

Het conflict in Gaza, de aanvallen door Joodse extremisten en de poging tot onteigening van christelijke eigendommen dragen bij aan de versnelling van de bouw van illegale nederzettingen door de Israëlische regering, zoals bevestigd door verklaringen die een paar dagen geleden zijn opgetekend door kritische Israelische journalisten en VN-medewerkers. Minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft officieel de bouw aangekondigd van een nieuwe nederzetting in Jabal al-Makhur, in het Beit Jala-gebied, vlakbij Bethlehem. Zodra het nieuws bekend werd, was er een onmiddellijke interventie van de kolonisten en het leger met gezamenlijke aanvallen en de daaruit voortvloeiende verdrijving van inwoners, toegevoegd aan het uitroepen van een ‘gesloten militaire zone’. Burgers en activisten reageerden met een sit-in-protest en weigerden – ondanks de aanvallen – te vertrekken om een ​​van de laatste Palestijnse christelijke dorpen in de regio te verdedigen.

UNESCO-erfgoed

Het gebied dat door de nieuwe illegale nederzetting wordt getroffen, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en staat al lange tijd in het vizier van de Israëlische autoriteiten, vooral van de radicaal- en religieus-rechtse fractie onder leiding van Smotrich en minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir. In een notitie gepubliceerd op zijn X-profiel (voormalig Twitter) merkte de minister van Financiën op dat “geen enkel anti-Israëlisch besluit de uitbreiding van de nederzettingen zal stoppen”. Om te beginnen met de plannen voor Nahal Heletz in Gush Etzion, een beschermd gebied. “Wij zullen doorgaan met – concludeert Smotrich – vechten tegen het gevaarlijke project van het creëren van een Palestijnse staat”. Alle Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, bezet sinds 1967 en nu bewoond door ongeveer 700.000 Israëlische kolonisten – inclusief Oost-Jeruzalem – worden volgens het internationaal recht als illegaal beschouwd, ongeacht het feit dat deze een Israëlische bouwvergunning hebben. Analisten en experts wijzen erop dat het nieuwe project een nieuwe onteigening inhoudt van wat er overblijft aan Palestijns land in het Bethlehem-gebied, teruggebracht tot iets meer dan 10% van de oorsprong ervan. En het doel blijft de uitbreiding van de ‘Joodse soevereiniteit’ naar het hele land ‘van de rivier tot de zee’.

Opvallend is dat de nieuwe nederzetting in totaal ongeveer 60 hectare beslaat en in juni samen met vier andere voorlopige goedkeuring kreeg. De Israëlische anti-bezettingsbeweging ‘Peace Now’ voegt eraan toe dat het direct zal grenzen aan het Palestijnse dorp Battir, een werelderfgoedlocatie die bekend staat om zijn terrasvormige landbouwterrassen, wijngaarden en olijfboomgaarden. De NGO hekelt het project als ‘een aanval’ op een gebied dat bekend staat om duizenden jaren menselijke beschaving’.

De acties van Israël vertegenwoordigen ‘een onmiddellijke bedreiging’ voor een gebied met een hoge ‘culturele waarde voor de mensheid. Ten slotte heeft ook het VN-Bureau voor de Mensenrechten in de Bezette Palestijnse Gebieden (OPT) zijn bezorgdheid geuit, waarin in de gisteren vrijgegeven nota wordt opgemerkt dat een nieuwe nederzetting in het ‘strategische’ gebied van Nahal Heletz het bestaansminimum en de veiligheid van de lokale bevolking bedreigt. Tevens vormt het een “significante bedreiging” voor de nabijheid en vitaliteit van een Palestijnse staat. Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn drie buitenposten met terugwerkende kracht ‘gelegaliseerd’, terwijl kolonisten nog eens 25 nieuwe hebben opgericht, waarbij zij profiteren van de internationale desinteresse en het koloniale beleid van de extreemrechtse regering.

De uittocht van de christenen

“Wat er gebeurt op de Westelijke Jordaanoever is zeer ernstig, van de botsingen met kolonisten tot de groei in nederzettingen, de vele gearresteerde mensen en de talrijke verwoestingen die hebben plaatsgevonden sinds het begin van de oorlog, die de aanleiding vormde voor de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. In iets meer dan tien maanden zijn op de Westelijke Jordaanoever meer dan 700 mensen omgekomen, naast de 40.000 slachtoffers en ruim 100.000 gewonden in de Gazastrook. Veel christenen – zo waarschuwt hij – hebben hun eigendommen verloren en dat is een zeer ernstig feit, want wat iemand met een plek verenigt is het land, de realiteit waarin hij of zij leeft. Wij wachten al zeventig jaar op de interventie van de internationale gemeenschap, maar niemand heeft ooit iets concreets gedaan. Wij wachten op de voortdurende bemiddeling door de Amerikanen, de Egyptenaren en Qatar… wij hopen dat dit tot een deal kan leiden, want anders wordt het een ramp. Iedereen wacht erop, christenen en moslims, joden, Israëliërs en Palestijnen, na elf maanden van sterfgevallen, inclusief vele kinderen, ziekten en puin; Het is overal al een ramp”, aldus pater Faltas.

Het laatste alarm uit Gaza houdt verband met de polio-epidemie, waarbij “minstens 600.000 kinderen” – zo vervolgt de pater – een vaccin nodig hebben. Iedereen is ziek, er komt maar geen hulp en mensen sterven van de honger en dorst, eerst door de kou en nu door de hitte. Als wij aan dit alles geen eind maken, als er geen wapenstilstand wordt bereikt – zo waarschuwt hij – is het conflict voorbestemd zich te verspreiden en zal het de Derde Wereldoorlog worden. Ondertussen lijden mensen, inclusief christenen, van de Gazastrook tot de Westelijke Jordaanoever en in Israël zelf: 90% werkte in de toeristische sector, die niet meer bestaat vanwege het geweld, en het vooruitzicht is er een van diepe wanhoop” zo concludeert  de pater.