ChristenUnie: Neen tegen nieuwe wet draagmoederschap

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 31 augustus 2023 – Bron: ADN/CU – Beeld: Publiek domein

-‘s Gravenhage- Als de Tweede Kamer en de Eerste Kamer beiden instemmen, zal Nederland een van de eerste landen in Europa zijn die draagmoederschapswetten invoert. Maar de ChristenUnie is het daar absoluut niet mee eens en wil dat het onderwerp controversieel wordt verklaard. De wet zal door het volgende kabinet worden behandeld.

De nieuwe wet richt zich op ‘kind, draagmoederschap en afstamming’. In Nederland is degene die het kind draagt nu automatisch de juridische moeder. Na de geboorte zijn wensouders dat pas na lange juridische procedures. De nieuwe wet regelt dat de draagmoeder al vóóraf afstand kan doen van haar kind.

De ChristenUnie laat bij monde van fractievoorzitter Mirjam Bikker weten dat Nederland het draagmoederschap niet verder moet normaliseren. Bikker vindt dat draagmoederschap leidt tot “een perverse en commerciële prikkel voor met name kwetsbare vrouwen. Dat kan leiden tot uitbuiting”, zegt zij tegenover NOS. “Tot slot zijn er mogelijk negatieve gevolgen voor de psychosociale ontwikkeling van het kind als het bij de geboorte gescheiden wordt van de biologische moeder”, zegt Bikker.

Dat homostellen dan geen kinderen meer kunnen krijgen, vindt zij spijtig. “Iedereen wil graag een kind zien opgroeien. Maar niemand heeft recht op het krijgen van een kind”, aldus Bikker.

De wet zal draagmoeders ook in staat stellen zichzelf proactief te presenteren en beoogde ouders actief op zoek te gaan naar draagmoeders. In de huidige wetgeving is dit niet mogelijk omdat commercieel draagmoederschap verboden is.

Het wetsvoorstel is op 4 juli bij de Tweede Kamer ingediend, maar omdat op 7 juli het kabinet ‘viel’, zal de Kamer zal het wetsvoorstel nu op 12 september bespreken.