Clash in Duitsland over de publieke rol van de kerk

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 25 april 2025 – 06:17 uur – Bron: Redactie Kerk/ARD/KNA – Beeld: Superbass-MB

-Berlijn/Bonn- Aartsbisschop Udo Markus Bentz van Paderborn (Noordrijn-Westfalen, Duitsland) heeft de rol van de kerk in het publieke debat verdedigd na felle kritiek van Bondsdagvoorzitter Julia Klöckner (foto kop artikel). Zij beschuldigt religieuze denominaties ervan zich te gedragen als NGO’s en hun spirituele missie te negeren.

De krachtige uitspraken van de voorzitter van de Bondsdag, Julia Klöckner, leidden tot een stortvloed aan reacties in de media. De leider van de christendemocraten bekritiseert de kerken en dan met name de Duitse rooms-katholieke kerk, omdat zij zouden zijn afgeweken van hun oorspronkelijke doel en zich nu richten op alledaagse politieke kwesties.

“Natuurlijk mag de kerk een mening hebben over de maximumsnelheid van 130 km/u, maar ik betaal daar geen kerkbelasting voor”, aldus Klöckner. Volgens haar gedragen religieuze denominaties zich “alsof zij NGO’s zijn” en verliezen zij hun morele en spirituele gezag. Bovendien distantiëren zij zich van datgene wat de gelovigen van hen verwachten.

De kerk faalde tijdens de pandemie

Klöckner beschuldigt de kerk er ook van dat zij tijdens de pandemie faalt en geen troost, hoop of stabiliteit biedt in een kritieke tijd. Zij betoogt dat het onvermogen om op passende wijze te reageren op de spirituele behoeften van burgers heeft bijgedragen aan de aanzienlijke daling van het aantal geregistreerde leden van religieuze gemeenschappen in Duitsland.

Aartsbisschop Udo Markus Bentz van Paderborn reageert op deze kritiek in een interview dat deze maand werd gepubliceerd in het tijdschrift “Herder Korrespondenz”. “Ik laat mij door niemand muilkorven, ongeacht het onderwerp”, antwoordde de prelaat kort-en-krachtig. Hij verdedigt de sociale en politieke betrokkenheid van de kerk als een onlosmakelijk onderdeel van de boodschap van het evangelie.

Bentz erkent dat er wrijving was met politieke sectoren, vooral met de Unie (CDU/CSU), maar benadrukt de noodzaak om een ​​open dialoog te behouden. “Het gaat er altijd om directe relaties te onderhouden en de dialoog weer aan te gaan, om dichter bij elkaar te komen”, zegt hij.

De aartsbisschop benadrukt dat de kerk voorzichtig moet zijn om niet ten prooi te vallen aan de verkiezingsdynamiek, maar dat zij niet anders kan dan een duidelijke boodschap afgeven gezien de grote uitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd. “De spanning zit hem erin dat wij zo min mogelijk partijdig moeten optreden, maar wel op een fundamentele en toch concrete manier”.

Meer reacties op de uitspraken van Klöckner

De uitspraken van Klöckner zorgden ook voor verdeeldheid binnen haar eigen partij. Hoewel sommigen haar standpunt steunen, stellen anderen, zoals de voormalige premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, dat het christelijk geloof altijd een sociale en politieke dimensie heeft gehad. Een ander CDU-parlementslid noemde het idee om de openbare activiteiten van kerken te beperken “uiterst irritant”.

Vertegenwoordigers van GroenLinks en SPD reageren fel en benadrukken het recht van religieuze groeperingen om maatschappelijke onrechtvaardigheden aan de kaak te stellen en op te komen voor de meest kwetsbaren. Zij herinneren eraan dat het christendom geboren is als een profetische stem voor de armen en uitgeslotenen.