De ICMBio-autoriteit heeft herhaaldelijk de toegang tot het monument ontzegd aan medewerkers van het Aartsbisdom Rio de Janeiro. Met het oog op het geschil tussen de kerk en de autoriteiten spreekt het deelstaatparlement van een onteigening van het monument dat juridisch onder de kerk valt. Elk jaar maken meer dan twee miljoen bezoekers een pelgrimstocht naar het standbeeld genaamd ‘Cristo Redentor’ (“Christus de Verlosser”) op de top van de 710 meter hoge berg in Rio de Janeiro.
Aartsbisdom klaagt over religieuze intolerantie
Het Aartsbisdom heeft afgelopen maandag een klacht ingediend wegens religieuze onverdraagzaamheid tegen ICMBio. In de afgelopen twee weken was de beheerder van het monument, Pater Omar Raposo, aangesteld door het Aartsbisdom, twee keer de toegang tot het monument geweigerd. Daar was op 3 september een liturgische viering gepland en een doop op 11 september moest worden afgelast. De ICMBio-autoriteit pleegt herhaaldelijk ‘vijandige anti-kerkelijke-acties, aldus een kerkelijk woordvoerder.
Het beeld staat op een stuk grond van ongeveer 500 vierkante meter dat toebehoort aan het Aartsbisdom. Het natuurpark eromheen, dat in 1961 werd aangelegd, wordt echter beheerd door de autoriteit die ondergeschikt is aan het ministerie van Milieu in de hoofdstad Brasilia. ICMBio int de entreegelden voor het park en regelt de toegang tot het monument.
Wie is er nu de ‘baas’
Al meer dan een jaar strijden de kerk en de autoriteiten over de bestuurlijke soevereiniteit over het beeld en de winkels en restaurants die zich daar bevinden. Terwijl ICMBio het gebied wil overdragen aan de particuliere sector, wijst de kerk op een decreet uit 1965, dat haar als enig gezag over de bergtop aanwijst.
Het geschil tussen kerk en gezag brengt de bezoekers zichtbaar schade toe, aldus leden van het deelstaatparlement van Rio de Janeiro. Dinsdag brachten zij daarom een wetsvoorstel in tijdens een parlementszitting dat onteigening van het kerkelijk bezit voorstelt. Daarna zou het monument onder de exclusieve jurisdictie van de deelstaatregering komen. “Wij willen ervoor zorgen dat het gebied open blijft voor liturgische vieringen van alle religies”, zegt parlementslid Dionisio Lins, auteur van het wetsvoorstel, tegen de krant ‘O Dia’. Tot nu toe heeft het Aartsbisdom nog niet gereageerd op het initiatief.