-Vaticaanstad- De uitspraken van de Heilige Vader, Paus Franciscus over de oorlog in Oekraïne aan de Zwitserse televisie hebben tot grote controverse geleid en zijn slecht ontvangen door de Oekraïense regering. De Paus zei: “Als je ziet dat je verslagen bent, dat de zaken niet goed gaan, moet je de moed hebben om te onderhandelen”, wat door de wereldpers is geïnterpreteerd als een verzoek tot capitulatie.
De Paus gaf zijn mening aan de Zwitserse omroep over hoe vrede moet worden bereikt in de oorlog in Oekraïne: “… Ik geloof dat degenen die de situatie zien, degenen die aan de mensen denken, degenen die de moed hebben om de witte vlag te hijsen en te onderhandelen sterker zijn. Vandaag de dag kan hierover worden onderhandeld met de hulp van internationale machten. Als je ziet dat je verslagen bent, dat het niet goed gaat, moet je de moed hebben om te onderhandelen. Je schaamt je, maar met hoeveel doden zal het eindigen? Onderhandel op tijd, zoek een land dat als bemiddelaar kan optreden. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld tijdens de oorlog in Oekraïne velen die als bemiddelaar willen optreden. Turkije bood dit al eerder aan. Maar ook anderen. Schaam je niet om te onderhandelen voordat de zaken erger worden.”
De uitspraken van de paus veroorzaakten zeer negatieve en zelfs woedende reacties, zowel in Oekraïne als in de landen die militaire hulp aan de Oekraïners verlenen.
Witte vlag
De chef van de Vaticaanse perskamer, Matteo Bruni, probeert nu wanhopig uit te leggen wat de Paus bedoelde: “De Paus gebruikt de term witte vlag en reageert door het door de interviewer voorgestelde beeld over te nemen, om daarmee het einde van de vijandelijkheden aan te duiden, een wapenstilstand met de moed van onderhandelen.
De reactie van de Oekraïense regering was verbolgen en kritisch op de woorden van Franciscus. De Oekraïense ambassade bij de Heilige Stoel reageerde fel op de Paus en verwees naar het feit dat tijdens de Tweede Wereldoorlog niemand sprak “over vredesonderhandelingen met Hitler”: Het is heel belangrijk om consistent te zijn! Als wij het hebben over de Derde Wereldoorlog, die wij nu feitelijk hebben, moeten wij leren uit de lessen van de Tweede Wereldoorlog. Heeft iemand toen serieus gesproken over vredesonderhandelingen met Hitler en de witte vlag om hem tevreden te stellen? Er is dus maar één les: als wij de oorlog willen beëindigen, moeten wij al het mogelijke doen om de Draak te doden!”
De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Dmyitro Kuleba, van zijn kant, bekritiseerde ook de uitspraken van de Paus op sociale media, hoewel hij hem tegelijkertijd bedankte voor zijn gebeden voor vrede. ‘De sterkste is degene die in de strijd tussen goed en kwaad de kant van het goede kiest in plaats van te proberen ze op gelijke voet te brengen en dit ‘onderhandelingen’ te noemen.
Vaticaanse strategie
“Tegelijkertijd kennen wij, als het om de witte vlag gaat, de Vaticaanse strategie van de eerste helft van de 20e eeuw. Ik verzoek u dringend de fouten uit het verleden niet te herhalen en Oekraïne en zijn bevolking te steunen in hun rechtvaardige strijd voor hun leven. Onze vlag is geel en blauw. Dit is de vlag waaronder wij leven, sterven en heersen. Wij zullen nooit een andere vlag hijsen.”
“Wij danken Zijne Heiligheid Paus Franciscus voor zijn voortdurende gebeden voor vrede, en wij blijven hopen dat de Paus, na twee jaar van verwoestende oorlog in het hart van Europa, de gelegenheid zal vinden om een apostolisch bezoek aan Oekraïne te brengen om vele mensen te steunen, waaronder katholieken, ruim vijf miljoen Grieks-katholieken, alle christenen en alle andere Oekraïner,” aldus de minister van Buitenlandse Zaken.
‘