Volgens de WHO waren er in 2021 241 miljoen malariagevallen en 627.000 malariadoden wereldwijd. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor: 14 miljoen meer besmettingen en 69.000 meer doden. Twee derde van die oversterfte is volgens het rapport te wijten aan de coronapandemie, die de preventie, diagnose en behandeling van malaria verstoort.
Maar, het had nog veel erger kunnen zijn, zegt de WHO. In de begindagen van de pandemie vreesde de organisatie zelfs een verdubbeling van het aantal malariadoden in het deel van Afrika ten zuiden van de Sahara. Maar veel landen hebben daarop snel actie ondernomen om hun malariaprogramma’s te versterken en zo een rampscenario af te wenden.
‘Dankzij het harde werk van overheden in door malaria getroffen landen zijn de ergste voorspellingen van de impact van COVID niet uitgekomen.’
‘Dankzij het harde werk van overheden in door malaria getroffen landen zijn de ergste voorspellingen van de impact van COVID niet uitgekomen’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ‘Nu moeten we diezelfde energie en toewijding aanwenden om de door de pandemie veroorzaakte tegenslagen ongedaan te maken en het tempo van de vooruitgang tegen deze ziekte op te voeren.’
Afrika ten zuiden van de Sahara blijft wel de zwaarste last dragen, met 95 procent van alle malariagevallen en 96 procent van alle sterfgevallen. Vier op de vijf slachtoffers zijn kinderen jonger dan vijf jaar.