-Amersfoort- Een dierbare is overleden en gecremeerd. Wat dan te doen met de as. De een wil het thuis bewaren in een urn, de ander zoekt een plekje op een begraafplaats, maar steeds meer Nederlanders en Vlamingen willen de as, deels of volledig, verstrooien op de lievelingsplek van een dierbare.
Het gebeurt steeds vaker, maar het mag lang niet overal en dat weten maar weinigen. Zo heeft Natuurmonumenten het verstrooien van as in al hun gebieden verboden omdat kwetsbare natuur niet tegen de asdeeltjes kan. Toch zijn er plekken waar het wel mag, al moet u daar wel toestemming voor vragen en zijn er kosten aan verbonden.
Door het verbod op asverstrooiingen door Natuurmonumenten, krijgt Staatsbosbeheer landelijk nu meer aanvragen binnen. Soms worden die goedgekeurd, maar soms ook niet.
Rouwende bezoekers
Het probleem is niet alleen de as, maar ook de rouwende bezoekers. Die kunnen in hun zoektocht naar een mooie plek zeldzame of kwetsbare plantjes vertrappen. Het is ook niet de bedoeling om met grote groepen in de natuur een ceremonie te organiseren. Ook het plaatsen van gedenktekens of knuffels in de natuur tijdens zo’n gedenkmoment., liever niet, al zijn er soms uitzonderingen in overleg met de boswachter.
Boswachters
Boswachters van Staatsbosbeheer denken niet dat het kwade wil is van mensen die zonder toestemming of op de verkeerde plek as verstrooien. Het is vooral onwetendheid zegt Staatsbosbeheer. Dat mensen denken: “het is maar een beetje as en wat kan het kwaad, het is zo’n groot gebied”. Maar mensen hebben vaak niet door wat voor effect het kan hebben op bepaalde soorten die soms veel voorkomen, maar in de rest van het land heel zeldzaam zijn. Daarom is het wel de bedoeling dat de boswachters er van weten als mensen as willen gaan verstrooien.
U kunt toestemming aanvragen via dit formulier. Als je een locatie in een natuurgebied wenst, geef dan zo specifiek mogelijk de gewenste plek aan. Zodra Staatsbosbeheer de aanvraag heeft ontvangen, stemt men de mogelijkheden af met de lokale boswachter. Na goedkeuring stuurt men de toestemming, een certificaat en de factuur. De kosten bedragen € 49 per te verstrooien persoon en € 25 per te verstrooien dier.