-Washington- De Bisschop huurde regelmatig privé-vliegtuigen, huurde de mooiste kamers over de hele wereld in 5-sterren hotels, tafelde als een vorst in de beste restaurants en gaf een vermogen bij juweliers uit. Vaak was hij in begeleiding van jonge Priesters, waarvan een aantal de Bisschop nu van ontuchtige handelingen beschuldigd.Bericht: Onzedelijk gedrag en verkwisting Kerkgeld
door Thomas Spang
Hij was tijdens zijn meer dan 20-jarig Priesterschap in Washington aan een dure levensstijl gewend geraakt, zo rechtvaardigt Michael J. Bransfield zich tegenover het dagblad ‘Washington Post’. De krant deed uitgebreid onderzoek naar de beschuldigingen van machtsmisbruik, sexueel misbruik van Priesters alsook verkwisting en misbruik van Kerkelijke gelden, door de voormalig Bisschop van de Diocese Wheeling-Charleston (2005-2018).
Bij gelegenheid van zijn 75e verjaardag in september 2018 trad Bransfield vanwege zijn leeftijd terug. Paus Franciscus besloot direct na het aftreden om de Aartsbisschop van de nabuur Diocese Baltimore, William Lori, als curator aan te stellen en gaf hem opdracht de handel-en-wandel van Bransfield uitvoerig te onderzoeken.
Het voorlopige verslag van Lori over Bransfield was zó ernstig dat het eindrapport niet afgewacht werd. In maart van dit jaar werd Brandsfield op non-actief gezet. Het eindrapport kreeg de Paus in juli onder ogen. De conclusie was dat de beschuldigingen van een in luxe badende en geld verkwistende Bisschop, die ook ontuchtige handelingen met Priesters pleegde, wettig en overtuigend konden worden bewezen.
Aartsbisschop Lori kreeg na zijn onderzoek zelf ook forse kritiek, omdat hij vergeten was in het rapport melding te maken, dat hij zelf ook tot de mensen behoorde die door Bransfield goed bedeeld werden.
Terwijl de Diocese Wheeling-Charleston op de donaties aan tientallen Parochies en scholen in de arme regio bezuinigde, gaf de Bisschop geldschenkingen aan meerdere invloedrijke geestelijken.
Naast Lori kregen ook het voormalig hoofd van de rechtbank van het Vaticaan, Kardinaal Raymond
Leo Burke, en de voormalig Nuntius in de VS, Aartsbisschop Carlo Maria Vigano, schenkingen. Zij hadden al zes jaar geleden klachten uit West-Virginia ontvangen, die aanleiding moesten zijn voor een onderzoek naar de activiteiten van Bransfield. Vigano, die destijds verduisteringsbeschuldigingen in de affaire rond de uit de Priesterstand gezette voormalig Washingtonner Kardinaal Theodore McCarrick uitte, zegt – nu zelf met kritische vragen geconfronteerd -, “Ik kan mij aan niets herinneren”.
Veel informatie uit het ‘Washington-Post’-artikel was al bekend geworden na het verschijnen van het onderzoeksrapport. Zoals het feit dat Bransfield uit de Diocesane kas in zijn 13-jarige ambtstermijn onder andere voor zijn privé-residentie rond 4,6 Miljoen dollar, voor reizen 2,4 Miljoen dollar, voor financiële donaties 340.000 dollar en voor restaurantbezoeken 140.000 dollar genomen had.
Nieuw zijn details, die documenteren, hoe vanzelfsprekend de Bisschop het vond dat de Kerk de kosten voor zijn liederlijke leven betaalde, terwijl zijn Parochianen merendeels in armoe leven. De ‘Washington Post’ heeft de bewijsstukken waaruit blijkt dat er 150 privé chartervluchten en 200 limousine-ritjes gemaakt werden.
Tijdens de jaarwisseling 2017/18 reisde hij met een bevriende Monseigneur naar het nobele Palm Beach. Daar verbleven zijn in het chique Boutique-Hotel ‘The Colony’. Het 160 m2 grote penthouse met privé-terras kostte de Diocese 50.000 dollar.
Eind januari 2018 vloog Bransfield met een jonge Priester ook nog even op kosten van de Kerk naar een vacantie-ressort; deze keer naar de hoofdstad van het hedonisme, Miami-Beach. In maart ging hij ook nog even vier dagen naar Aruba, in april naar Rome om daarna naar een luxe hotel in Positano aan de Italiaanse Amalfi-Kust te gaan om uit te rusten. Na deze rustpauze met een privé-jet naar Washington en in de zomer voor een uitgebreid verblijf naar het strand van New Jersey.
Daar aan het strand van New Jersey moet het ook de Heilige Geest iets te gortig zijn geworden, want Bransfield kreeg een spoedtelegram van de Nuntiatuur. Of hij zich even wilde melden op 28 augustus 2018. De Pauselijk gezant deelde hem bij aankomst direct mee, dat zijn baan op de tocht staat. “Dat was de meest tragische dag in mijn leven”, herinnert hij zich in het gesprek met de ‘Washington Post’. Zo tragisch, dat hij direct na het gesprek op de Nuntiatuur naar Atlantic City terug moest om het slechte nieuws te verwerken. Natuurlijk wel met limo en privé-jet.
Foto: screenshot