- Twee decennia aan onderzoek bevestigt dat plantaardig dieet de beste bescherming biedt tegen ziekte
- Analyse van 48 eerdere papers
-Brussel- Een plantaardig dieet biedt de beste bescherming tegen kanker en hart- en vaatziektes, concluderen Italiaanse onderzoekers na analyse van twintig jaar aan onderzoek. “Deze levensstijl is een effectieve gezondheidsstrategie.”
We weten inmiddels dat meer fruit en groenten eten beter is voor onze gezondheid dan een dieet dat rijk is aan vlees, geraffineerde granen, suiker en zout.
Maar waarom plantaardig voedsel ons beter beschermt tegen ziekten zoals kanker en hart- en vaataandoeningen was eigenlijk nog niet helemaal duidelijk. Daarom hebben de wetenschappers van de Universiteit van Bologna 48 eerdere studies onder de loep genomen, die tussen 2000 en 2023 zijn verschenen.
Daaruit blijkt onomstotelijk dat een plantaardig dieet de kans op allerlei ziektes verkleint, omdat het ontstekingen en oxidatieve stress in het lichaam vermindert. Het verbetert ook de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel en verlaagt in het algemeen het BMI.
Levensstijl
De onderzoekers benadrukken wel dat de gezondheidsvoordelen vooral opgaan als er ook een verband is tussen de vegan of vegetarische levensstijl van proefpersonen en een algehele gezondere manier van leven met veel beweging en aandacht voor een goede balans tussen werk en ontspanning.
Ze geven ook nog mee dat plantaardige diëten bij sommige mensen kunnen leiden tot vitamine- en mineralentekorten, maar stellen in het algemeen dat hun studie de positieve effecten van een vleesvrij dieet aantoont.
“Plantaardig voedsel is gunstig voor de menselijke gezondheid en is volgens ons een van de meest effectieve preventieve strategieën om de twee meest impactvolle chronische ziekten voor de menselijke gezondheid in de 21e eeuw te helpen voorkomen”, concluderen ze.