Denemarken schaft Christelijke feestdag af

Leestijd: 2 minuten
‘Grote dag van gebed’ is geen ‘grote bomdag’
Woensdag 01 maart 2023 – 15:09 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA – Beeld: Embedded by Floralart
  -Kopenhagen- Denemarken wil een Christelijke feestdag afschaffen vanwege hogere defensie-uitgaven. Vanaf 2024 bestaat de ‘Storebededag’ (Grote Biddag), die al sinds de 17e eeuw wordt gevierd, niet meer als feestdag. De Deense Kerken protesteren. Lees verder onder de reclame>

Biddag

Jaarlijks op de vierde vrijdag na Pasen, drie weken voor Pinksteren is het in Denemarken ‘Store Bededag’. Een algemene biddag (o.a. voor het gewas), die in 1686 is ontstaan door het samenvoegen van allerlei gebedsdagen en vereringen die in de lente plaatsvonden.

De voorgaande avond worden in de Kerken de klokken geluid. Mensen wandelen over straat en men eet ‘Varme Hveder (warme tarwebroodjes). ‘Store Bededag’ valt jaarlijks tussen 17 april en 21 mei. Deze dag is vergelijkbaar met het ‘Nederlandse Oogstdankfeest’ of ‘Biddag voor het gewas en den arbeid’.

Wetsvoorstel aangenomen

Het parlement heeft vandaag een wetsvoorstel aangenomen met een meerderheid van 95 tegen 68 stemmen. Vanaf volgend jaar wordt de ‘Grote Gebedsdag’, die sinds de 17e eeuw wordt gevierd, afgeschaft als feestdag. De maatregel zal naar verwachting  400 miljoen Euro opleveren.

Begin februari demonstreerden ongeveer 50.000 mensen voor het parlementsgebouw in Kopenhagen. Kerkelijke gezagsdragers protesteerden tegen de inmenging van de regering in Kerkelijke aangelegenheden. De Evangelische Bisschop van Viborg Stift, Henrik Stubkjaer, waarschuwde ervoor om van de ‘Grote dag van gebed’ geen ‘grote bomdag’ te maken.

Nederland

‘Biddag voor Gewas en den Arbeid’ en ‘Dankdag voor Gewas en den Arbeid’ zijn twee gedenkdagen in de Nederlandse Protestantse Kerken, waarin er speciaal gebeden (in het voorjaar) en gedankt (in het najaar) wordt voor de oogst en het werk.

Een soortgelijk evenement als bij de Protestanten wordt in de Katholieke Kerk de ‘Kruis- en Quatertemperdagen genoemd. Deze religieuze traditie stamt uit de vijfde eeuw, maar verdween in Nederland grotendeels van de liturgische kalender. In 2005 werd door de Nederlandse Katholieke Bisschoppenconferentie besloten om deze dagen weer op de liturgische kalender te zetten, om zo aan te laten sluiten bij de Protestantse bid- en dankdagen.

Heiloo

In tal van, vaak plattelandsparochies worden de Oogstdankdagen weer gevierd, soms als onderdeel van de zondagse Eucharistieviering, soms als aparte viering. De Katholieke Oogstdankdagen in Heiloo zijn nooit van de kalender verdwenen en zijn elk jaar in september zeer populair. Ook in Twenthe vieren tal van parochies jaarlijks het Oogstdankfeest.

Geef een reactie op dit artikel