Dichter Mart Brok (75) overleden

Leestijd: 2 minuten
Mart Brok (Foto prive Twitter)
[su_heading size=”11″ margin=”30″]Maandag 19 juli 2021 06:10 – Bron: Redactie binnenland/ADN Foto: PB/EMB[/su_heading]
-Emmen/Nieuw-Amsterdam- Dichter en schrijver en kunstenaar Mart Brok uit Nieuw-Amsterdam is overleden. Hij overleed gisteravond in het Scheperziekenhuis te Emmen, Mart Brok is 75 jaar geworden.

Brok was onder andere stadsdichter van Coevorden en initiatiefnemer van de Taalwerkplaats in het Drentse Nieuw-Amsterdam.

Boek over misbruik

In 2015 presenteerde Brok de bundel Zuigend Graf. De in Breda geboren Brok blikt in dat werk terug op het seksueel misbruik waar hij tussen zijn tiende en dertiende slachtoffer van was op het Klein Seminarie in Oosterhout. “Wat er in mijn jeugd is gebeurd, heeft mijn hele leven bepaald en heeft nog steeds invloed daarop”, zei hij over het misbruik.

‘Zuigend graf’

“Seksueel misbruik heeft altijd in mijn werk verscholen gezeten. Ik heb besloten dat er nu eens uit te tillen en erover te schrijven.” Het resultaat daarvan is de bundel Zuigend Graf van dichter Mart Brok. Het eerste exemplaar was voor dominee Alexander Veerman. Veerman is landelijk bekend door zijn werk voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk.

“Het is belangrijk dat dit soort boeken en dit soort verhalen naar buiten komt”, zegt Veerman. “Het kan andere mensen helpen om ook hun verhaal te vertellen. En ook binnen de kerken, zowel Katholiek als Protestant, zie je dat er steeds meer ruimte en aandacht voor deze problematiek is.”

Misbruik

Brok wil vooral het misbruik aan de kaak stellen. “Het schrijven is niet therapeutisch geweest, maar vooral om dit soort zaken onder de aandacht te brengen. Wat er in mijn jeugd is gebeurd, heeft mijn hele leven bepaald en heeft nog steeds invloed daarop.” De kunstenaar Brok was in zijn werk nooit zo expliciet met het onderwerp misbruik bezig geweest. Brok: “Maar toen ik een tijdje geleden een kunstwerk van twee vrouwelijke kunstenaars zag, ‘De Heilige Liefde’, was ik zo ontroerd en geraakt dat ik dacht: hier moet ik wat mee. En ben ik meteen gaan schrijven.” “Poëzie is mijn sterkste uitingsvorm en daarom was de keuze om mijn ervaringen in een bundel te verwerken dan ook een logische”, zegt Brok. “Maar ik ben ook al bezig met een boek. Dat wordt een roman met hetzelfde onderwerp. Ik merk gewoon dat het er uit moet.” De presentatie van de dichtbundel is voor Brok dan ook geen afsluiting van een proces. “Dat kan ook niet. Dit heeft zo’n impact op mijn hele bestaan, dat blijft aanwezig en dat is eigenlijk nooit afgesloten.”