Leestijd: 6minuten
-Vaticaanstad-(KNA) Het Kardinaalscollege wordt veelkleuriger, in alle opzichten: Het moet nog duidelijker de wereldkerk weerspiegelen. 13 mannen, wier creatie tot Kardinaal afgelopen zondag door de Paus verrassend werd aangekondigd sloeg in als een bom. MariaBode stelt de kandidaten voor.
Van de genomineerden zijn 10 jonger dan 80 jaar en mogen dus meedoen aan een Conclaaf. De verheffing tot Kardinaal zal plaats hebben op 5 oktober in het Vaticaan. Op dezelfde dag zal ook de opening zijn van de Bisschoppensynode voor de Amazone. Op dit moment telt het Kardinaalscollege 215 leden, waarvan 118 gerechtigd zijn deel te nemen aan een Conclaaf. Met de nieuwelingen stijgt dat aantal naar 128. In oktober zullen 4 Kardinalen de leeftijd bereiken dat ook zij niet meer aan een Conclaaf mogen meedoen. Dit zijn de nieuwelingen:
Fridolin Ambongo Besungu
Miguel Ayuso Guixot
Jose Tolentino Calaca de Mendonca
Michael Czerny
Juan Garcia Rodriguez
Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo
Jean-Claude Hollerich
Matteo Maria Zuppi
Eugenio Dal Corso
Eugenio Dal Corso (80), Italiaans emeritus Bisschop van Benguela in Angola, is lid van de Orde van de Armen Dienaren van de Goddelijke Voorzienigheid. Sinds de 80er-jaren is hij in verschillende functies voor de Katholieke Kerk in Angola actief. In 2005 raakte hij betrokken bij een ernstige crisis in het Bisdom Cabinda: Tijdens een revolte raakte hij, als Apostolisch Administrator van de Diocese, zwaar gewond. Achtergrond van de daad waren de aanhoudende gevechten van separatisten voor de onafhankelijkheid van de aardolierijke provincie. Net als de Kardinalen Fitzgerald en Tamkevicius zal Dal Corso wegens het overschrijden van de leeftijdsgrens van 80 jaar niet aan een Conclaaf deelnemen.
Michael Louis Fitzgerald (82) behoort tot de belangrijkste contactpersonen van het Vaticaan tot de islamitische wereld. De geboren Brit trad op jonge leeftijd in bij de ‘witte Paters, deed een deel van zijn studie theologie in Tunesië en leerde daar het Arabisch. Al op 35-jarige leeftijd werd hij adviseur voor de Congregatie voor de interreligieuze dialoog in het Vaticaan. In een ongewoon personeelsbesluit benoemde Paus Benedictus XVI hem begin 2006 tot ambassadeur in Caïro en tot afgezant bij de Arabische Liga. In de herfst van dat jaar hield de Paus zijn “Regensburger Rede”, die de verhoudingen met de Moslims op scherp zette; Fitzgerald moest daarop de plooien glad strijken. In 2012 ging hij met pensioen. Een eerdere verheffing tot Kardinaal liep hij mis, omdat hij in 2003 aan een herdenking voor de Jezuiet Jacques Dupuis (1923-2004) deel nam, die kort daarvoor door de Prefect van de Congregatie voor het Geloof Joseph Ratzinger gekapitteld was. Franciscus haalt dat nu in.
"Het ging een week lang over de normen en waarden van Marokkanen, maar nu blijkt dat de enige politica met normen en waarden in dit kabinet van Marokkaanse komaf is. De ironie."
(Chris Klomp - journalist)
"Voortaan iedere ministerraad beginnen met verplicht kijken naar drie minuten Ramsey Nasar."
(Ed Nijpels - VVD politicus)
"Gisteren was ik precies 5 minuten bij een boekpresentatie. Het boek Ruk naar rechts, waarvoor ik ook geïnterviewd was. De uitgever begon met te zeggen: Had dit niet “Ruk naar extreem-rechts moeten zijn?”. Ik heb mijn colaatje op de bar gezet, doei gezegd en ben de tent uitgegaan."
(Caroline van der Plas - politica BBB)